Зошто некои пушачи не можат да ги остават цигарите?

Сподели со своите пријатели

Распространетото мислење дека прекинувањето на штетната навика зависи од волјата беше побиено со новата студија на американските научници од Северна Каролина.

Loading...

Тие откриле дека генетската предиспозиција кон цигарите преовладува дури и над најсилна волја.

Дали пушењето води кон депресија?

Најголемо зависност за кутијата со цигари имаат тинејџерите кои пушат по 20 или повеќе цигари на ден.

Со зголемување на возраста можноста тинејџерите да се откажат од пушењето се намалува. Во експериментот учествуваат 1000 луѓе до 38 години.

Осаменоста поопасен проблем за здравјето од пушењето

Оние од нив, кои имале повисок генетски ризик, е поверојатно да почнат да пушат за време на адолесценцијата.

За време на анализите на експертите било утврдено дека најмногу закоравени пушачи имаат значајни промени во структурата на ДНК и гените кои се одговорни за реакцијата на мозокот и на телото од никотин.

Loading...

Leave a Reply