Започна познатиот карневал во Венеција

Сподели со своите пријатели

Започна познатиот карневал на Венеција. Ќе  трае до 25 февруари и ќе опфати цела низа настани.

Loading...

Венеција е уникатна по многу нешта, но и по овие 8 интересни факти

Венецијанскиот карневал стана голема туристичка атракција на градот во последните децении.

Image by Ingeborg Gärtner-Grein from Pixabay

Првите маскенбали започнале во 11 век како поклада во пресрет на четириесетдневниот велигденски пост.

Илјадници локални и странски посетители ги поставија тесните улици и мостови на градот за да ја следат пловечката парада по каналот Рио ди Канередо.

Во Венеција поостри казни за проститутки и туристи во костими за капење

Loading...

Ноќниот спектакл го отвори романтичното издание на еден од најстарите светски карневали. Оваа година се слави љубовта и чувствителността.

Image by Ingeborg Gärtner-Grein from Pixabay

За време од две недели, карневалот ќе донесе стотици илјади туристи од цела Италија и светот во градот.

Ќе се врати во средновековна Венеција кога луѓето се забавувале на карневали и под маски.

Венеција наскоро ќе исчезне од мапата на светот

Тогаш било забрането само да се соблече маската и да се открие лицето на носителот.

Loading...
Image by Ingeborg Gärtner-Grein from Pixabay

Маскенбалите се одржуваат во античките венецијански палати, а концертите и парадидите на гондолите се организираат на познати пазари и канали.

Прескапата Венеција ќе биде уште поскапа

Маски и костуми што го отсликуваат духот на времето може да се земат, купат или изнајмат.

Image by Ingeborg Gärtner-Grein from Pixabay

Leave a Reply