За Бугарија не важи ембаргото за увоз на руска нафта

Сподели со своите пријатели

Земјите-членки на Европската унија вчера гласаа за осмиот пакет санкции против Русија, кој исто така има за цел ограничување на цената на нафтата што Русија ја извезува во трети земји надвор од ЕУ.

Loading...

На инсистирање на Хрватска, тука е вклучена и Србија, па таа нема да може да увезува руска нафта преку југословенскиот нафтовод.

Меѓутоа, овој пакет не ја вклучува Бугарија. Оваа одлука е донесена поради тоа што рускиот Лукоил има своја главна рафинерија во Бугарија.

Сите информации за економско-енергетската криза во светот можете да ги прочитате ТУКА.


ПРОЧИТАЈТЕ И:  Џинпинг: Ќе ја зајакнеме комуникацијата и соработката со ЕУ