Ванг Ји: Кина ќе продолжи да придонесува за здрав развој на човековите права

Сподели со своите пријатели

Кина ќе работи со сите страни за да изгради заедница со заедничка иднина за човештвото и да даде нов придонес за целите на човековите права во светот, изјави вчера кинескиот министер за надворешни работи Ванг Ји кога се обрати на состанок на високо ниво како дел од 55-тата сесија на Советот за човекови права на ОН.

Loading...

Ванг, кој е и член на Политичкото биро на Централниот комитет на Комунистичката партија на Кина, рече дека заштитата и унапредувањето на човековите права е заедничка задача на целото човештво, бидејќи меѓународната ситуација станува понестабилна и дефицитот на глобалното управување со човековите права станува посериозно бидејќи постојано избиваат конфликти и кризи.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Кој е Бернард Арно? Најбогатиот човек во светот и крал на луксузна империја!

Луѓето треба да се стават на прво место и да се посвети поголемо и поитно внимание на правата на луѓето за опстанок и развој, нагласи Ванг.

„Ние се противиме на мешање во внатрешните работи на други земји и спречување на развојот на други земји под изговор на човековите права“, рече Ванг.

Тој ја истакна и потребата од почитување на независниот избор на земјите кога станува збор за развојниот пат на човековите права.

„Треба да инсистираме на соработка и да промовираме дијалог за да се постигне консензус“, додаде Ванг.

Зборувајќи за судирите меѓу Хамас и Израел, Ванг рече дека му е жал што речиси 30.000 цивили беа убиени, а речиси два милиони луѓе останаа без покрив над главата.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Кој е Бернард Арно? Најбогатиот човек во светот и крал на луксузна империја!

„Меѓународната заедница има заедничка обврска да ги заштити човековите права на секоја етничка група и секој поединец на фер, еднаков и ефективен начин“, рече Ванг.

Loading...