Вака децата растат во ментално силни луѓе: 6 работи кои родителите треба да ги избегнуваат

Сподели со своите пријатели

Воспитувањето ментално здрави деца не значи дека нема да плачат, да бидат тажни или да бидат успешни во сè. Ментално силните деца нема да бидат имуни на тешкотии, но и тие нема да ги потиснат нивните чувства. Всушност, спротивното е точно.

Loading...

Менталната сила им помага на децата да излезат од неволја. Тоа им дава сила да продолжат и покрај тоа што можеби се сомневаат во себе. Силниот ментален склоп им овозможува на малите деца да влезат со целосен потенцијал во животот.

Дали децата треба да гледаат хорор филмови?

„За да едуцирате дете кое има силен ум, треба да избегнете одредени процедури“, објаснува Еми Морин, психотерапевт и предавач на североисточниот универзитет.

Во нејзината книга, „13 Things Mentally Strong Parents Don’t Do“, таа објасни што треба да прават родителите за да им помогнат на своите деца да прераснат во ментално силни луѓе кои ќе можат да ги решат дури и најтешките животни предизвици.

Создавање менталитет на жртва

Поради седење на клупа за време на фудбалски натпревар или единица од природа и општество, не треба да се прави жртва од детето.

Психолог објаснува: Зошто не треба да ги присилувате децата да се извинуваат?

Loading...

Одбивањето, неуспехот и неправдата се дел од животот. Одбијте да учествувате ако детето чувствува сожалување. Учете ги од малечки дека колку и да бидат тешки или неправедни околностите, тие секогаш можат да преземат некои позитивни чекори.

 

 

Ако на детето му наметнувате вина, научете го дека вината е неподнослива.

Колку време дневно би требало да поминуваат децата пред екраните?

Децата кои се воспитани на овој начин нема да можат да кажат „не“ дури и ако тоа го сакаат.

Покажете им на децата дека без оглед на тоа што понекогаш се чувствувате виновни, нема да дозволите да си донесете мудри одлуки заради вашите негативни чувства.

Loading...

Ставањето на детето во центарот на универзумот

Ако целиот ваш живот се врти околу децата, тие растат размислувајќи дека секој треба да ги третира на тој начин. Со тој став, нема да оди далеку во животот. Научете ги вашите деца да се фокусираат на она што можат да го понудат светот, а не на она што можат да го добијат од него.

Децата опседнати со социјалните мрежи се склони кон проблеми со менталното здравје

Избегнување страв во животот

Иако држењето на вашето дете во „стаклено ѕвоно“ би ве поштедило многу тешкотии и страв, играњето на сигурно го учи вашето дете дека тој или таа треба постојано да избегнува страв во животот.

Покажете им дека најдобриот начин за надминување на стравот е да се справите со него. На тој начин, вашето дете ќе прерасне во храбро суштество кое ќе биде способно да излезе од нивната зона на удобност.

 

Loading...

 

Децата родени во втората половина од годината повеќе подложни на депресија

Донесување големи одлуки

Ако децата одлучуваат што семејството да јаде за вечера или каде да оди на одмор, тие добиваат моќ за која не се подготвени.

Ако ги третирате како еднакви или шефови, всушност ги лишувате од нивната ментална сила.

Дајте им на децата шанса да знаат како да извршуваат наредби, работи што не сакаат да ги слушнат и треба да прават работи што не сакаат. Дозволете им на вашите деца да донесат едноставни одлуки додека одржуваат јасна семејна хиерархија.

Loading...

ТЕРАПЕВТИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ: Децата кои добиваат ќотек се склони на дрога и депресија

Очекување на совршенство

Да се ​​очекува децата секогаш да бидат совршени е сосема нереално. Учете ги дека е во ред да не успеат. Во ред е, нормално не се одлични со сè што прават. Децата кои се стремат да станат подобра верзија на себе, а не најдобри во се, нема да се мерат според мислењето на другите луѓе.

 

Loading...

Leave a Reply