Украина ја продолжи испораката на руска нафта за Унгарија и Словачка

Сподели со своите пријатели

Украина ги запре испораките на руска нафта преку Дружба на 4 август, откако западните санкции ја спречија да добива транзитни такси од Москва

Loading...

Испораките на нафта се обновени од Русија за Унгарија и Словачка преку украинскиот дел од гасоводот Дружба, објави украински Нафтогас на 11 август, неколку дена откако беше суспендиран поради проблеми со плаќањето.

Операторот на нафтоводот „Нафтогас“ АД „Укртранснафта“ соопшти дека продолжил со работа откако добил плаќање од унгарската нафтена компанија МОЛ на 10 август.

Украина ги запре испораките на руска нафта преку Дружба на 4 август, откако западните санкции ја спречија да добива транзитни такси од Москва.

Сите информации за економско-енергетската криза во светот можете да ги прочитате ТУКА.