Татко изгубил право да го гледа своето дете, оти не бил вакциниран

Сподели со своите пријатели

Татко од Канада, кој не бил вакциниран против Ковид, привремено го изгубил правото да го гледа своето 12-годишно дете.

Loading...

Судот во Квебек одлучил дека неговите посети нема да бидат во најдобар интерес на детето, а одлуката е донесена по барањето на таткото да ја продолжи посетата за време на празниците, пишува Би-Би-Си.

„Оваа пресуда е прва со која на родител му се одземаат правата за пристап поради имунизација“, изјави експерт за семејно право за Le Devoir.

Одлуката на судијата во Квебек му го одзема правото на таткото да ја посети до февруари, освен ако не одлучи да се вакцинира.

Мајката, која се спротивстави на барањето на нејзиниот татко да ја продолжи посетата, пред судот изјави дека неодамна открила дека нејзиниот татко не бил вакциниран, а нејзините тврдења ги поткрепила со неговите објави на социјалните мрежи, кои покажуваат дека се противи на вакцинацијата.

Мајката живее со својот партнер и уште две деца кои се премали за да се вакцинираат.

Судијата заклучи дека „не е во најдобар интерес на детето да има контакт со таткото“ поради неодамнешното зголемување на случаите на коронавирус во Квебек.

Квебек, кој забележа најголем број на смртни случаи поврзани со КОВИД во Канада, најави претходно оваа недела дека ќе воведе данок за жителите кои не биле вакцинирани против Ковид-19.

Loading...

Иако речиси 90 отсто од жителите на Квебек се вакцинирани, тие сочинуваат речиси една третина од сите болнички случаи.

 

Оваа земја воведува здравствен порез кој ќе мора да го плаќаат невакцинираните