„Тајмс“: Над 35.000 мигранти ќе бидат „заглавени“ во Британија

Сподели со своите пријатели

Над 35.000 мигранти кои пристигнуваат со мали чамци ќе бидат „заглавени“ на неодредено време во Обединетото Кралство секоја година, доколку владата не усвои политички мерки за Руанда, според анализата на податоците на британското Министерство за внатрешни работи и Советот за бегалци.

Loading...

Според „Тајмс“, дури и Британија да даде „зелено светло“ да започне со депортирање мигранти во африканската земја, најмалку 25.000 луѓе ќе останат „заглавени“ во Британија, а проценката се заснова на одредбите додадени во Законот за илегална миграција и податоците на Министерството за мигрантите кои го преминуваат Ла Манш со мали чамци.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Почина Хуанита Кастро, сестра на поранешните кубански лидери Фидел и Раул

Се предвидува дека владата ќе може да депортира само 3,5 отсто од илегалните мигранти кои пристигнуваат секоја година поради отсуство на договори за враќање.

Извештајот предупредува дека мерката на Законот за илегална миграција со која им се забранува на мигрантите да бараат азил ќе има негативен ефект да ја спречи Британија да ги депортира луѓето назад во земји како Индија, бидејќи правилата за бегалци значат дека барателите на азил не можат да бидат депортирани доколку нивните барања не се разгледаат.

Извештајот, исто така, предвидува дека три од секои четворица мигранти кои ќе пристигнат во Велика Британија со мали чамци оваа година ќе добијат азил, а покрај тоа, се очекува дека од 19.441 мигрант кои поминале со мали чамци до август, 14.648 (74 проценти) ќе добијат азил.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  WFP ја завршува својата главна програма за помош за Сирија

Допрва треба да се донесат новите овластувања во законот кои автоматски ќе им забрануваат на оние кои пристигнуваат нелегално да бараат азил.

Бројот на мигранти кои го преминаа Каналот оваа година е намален за околу 23 отсто во однос на минатата година, но извештајот на Советот за бегалци покажа дека тоа е затоа што бројот на Албанци кои го преминуваат Каналот е намален.

Кога се гледаат другите националности, бројот на луѓе кои го преминуваат Каналот со мали чамци е поголем оваа година во споредба со 2022 година, поттикнат од зголемувањето на луѓето од Турција, Индија и Еритреја.

Loading...