Влада на Република Северна Македонија

Сподели со своите пријатели

Владата на Република Северна Македонија денеска, 29.11.2022 година (вторник), ќе jа одржи 104-та седница со повеќе точки од својата програма за работа и од интерес на граѓаните. Loading… Согласно предложениот дневен ред, на седницата ќе бидат разгледувани повеќе информации од министерствата и извештаи за работа на органите на управата. НаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Премиерот Димитар Ковачевски, на денешната прес-конференција во Влада, истакна дека не е во ќорсокак ниту државата, ниту граѓаните, ниту Владата, единствен кој што е во ќорсокак е опозицијата, затоа што Владата има многу јасен план за справување со енергетската криза. Loading… „Вие знаете дека на почетокот на оваа енергетска кризаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Во Медија центарот на Владата денеска со почеток во 10:00 часот, претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски ќе одржи прес-конференција. Loading… Во фокус на прес-конференцијата е снабдувањето со електрична енергија на потрошувачите од прехранбената индустрија, водостопанства и училишта. На прес-конференцијата ќе присуствува и генералниот директор на ЕСМ,Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Денеска напладне во Собранието на Република Северна Македонија започна лидерска средба на претседателите на парламентарните партии, на покана од претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски. Loading… На лидерската средба која што со свое обраќање ја отвори премиерот Ковачевски, ќе се дискутира за европската иднина на Република СевернаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Владата на Република Северна Македонија денеска ја одржа 99-та седница. Loading… Владата го усвои текстот на барањето до Меѓународниот монетарен фонд, за обезбедување Кредитна линија за претпазливост и ликвидност. Кредитната линија за претпазливост и ликвидност е во износ од 530 милиони евра. Средствата од Кредитната линија се наменети за поддршкаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Владата, на предлог на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство донесе Одлука со којашто се продолжува рокот за аплицирање за мерката за набавка на вештачки ѓубрива за есенската сеидба до 30.11.2022 година. Loading… Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој, според најавата од Министерството, по завршувањето на аплицирањето,Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Владата на денешната седница ја разгледа и усвои и Информација за преземање мерка за обезбедување дополнителни количини на топлинска енергија во случај на постоење на кризна состојба и донесе Одлука за преземање мерка за обезбедување на дополнителни количини на топлинска енергија во услови на постоење на кризна состојба во снабдувањетоПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Владата, на предлог на Министерството за економија, донесе Одлука за определување највисоки цени на одделни производи во трговијата на мало, конкретно на огревно дрво од даб; огревно дрво од бука и пелети за огрев. Loading… Највисоките цени на огревното дрво од даб и бука се утврдени во висина до 4.500,00Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Владата на Република Северна Македонија, на денешната 98-ма седница, го усвои Предлог Буџетот на Република Северна Македонија за 2023 година, предложен од Министерството за финансии. Loading… Буџетот на расходната страна е предвидено да изнесува 324,8 милијарди денари, приходите е предвидено дека ќе бидат 282,05 милијарди денари, а дефицитот е проценетПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Владата на Република Северна Македонија, на денешната 97 седница, донесе Одлука за изменување и дополнување на Програмата за остварување и развој на дејноста во студентскиот стандард за 2022 година, на предлог на Министерството за образование и наука, а во соработка со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Loading… Со предложенитеПрочитај повеќе