Верски празници

Сподели со своите пријатели

Неделата по Велигден е наречена Томина недела, но и Нова недела, Антипасха. Loading… Нова недела се нарекува, затоа што почетокот на сите недели започнува од неа. Таа е прва недела по Пасха, и прв пат по Пасха се обновува празнувањето на светлото Христово Воскресение. Апостолското правило гласи: „Осум дни поПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Првиот петок по Велигден се вика Источен Петок Балаклија. Тој спаѓа во Светлата недела поради што некои го викаат и Светол Петок, а поради тоа што во светлата недела се блажи, може да се сретне и како Благ Петок. Loading… Со овој празник, посветен на Пресвета Богородица, и се оддаваПрочитај повеќе