Општина Куманово

Општина Куманово е општина во североисточниот дел на Република Македонија.

Административен центар е градот Куманово.

Општината содржи вкупно 46 села и населени места: Агино Село, Бедиње, Бељаковце, Биљановце, Брзак, Вак’в, Винце, Воиновиќ, Габреш, Горно Коњаре, Градиште, Д’лга, Доброшане, Довезенце, Долно Коњаре, Живиње, Зубовце, Јачинце, Карабичане, Клечевце, Кокошиње, Колицко, Косматац, Костурник, Кутлибег, Кучкарево, К’шање, Лопате, Љубодраг, Мургаш, Ново Село, Новосељане, Орашац, Пезово, Пчиња, Режановце, Речица, Романовце, Скачковце, Сопот, Студена Бара, Сушево, Табановце, Тромеѓа, Умин Дол, Черкези (село), Четирце и Шупљи Камен.

Градоначалник е Максим Димитриевски кој првиот мандат го доби како член на партијата СДСМ, а вториот како независен кандидат зао движењето „За наше Куманово“.

Во продолжение сите вести од работењето на Општина Куманово.

Сподели со своите пријатели

Градоначалникот на општина Куманово Максим Димитриевски во рамки на одбележувањето на Денот на Свети Сава, националниот празник на Србите кои живеат во Македонија, денеска во ООУ „Карпош“ – с.Умин Дол, беше домаќин на високи државни претставници од Република Србија, Потпретседателот на Влада и министер за одбрана на Република Србија, МилошПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

„Ние на Балканот имаме разбирање, многу важно имаме емоција, имаме чувство еден за друг, пријателски односи без разлика колку не се разбираме на маса да си помогнеме во најтешките моменти, а всушност тоа го влече и нашата заедничка балканска етногенеза”. Ова го потенцираше градоначалникот на општина Куманово Максим Димитриевски воПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Градоначалникот на општина Куманово Максим Димитриевски од вчера е во работна посета на Атина, Република Грција кадешто учествува на дводневниот Самит за градоначалници „B40“ наменет за интензивирање на регионалната соработка на балканскиот регион. Loading… Во своето обраќање, Димитриевски се заблагодари на градоначалниците Бакојанис и Имамоглу за тоа што работат воПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Градоначалникот на општина Куманово Максим Димитриевски во гостувањето во емисијата „Утрински брифинг“ информираше дека Куманово е првата општина во државата што има воведено комплетно бесплатен автобуски превоз за сите граѓани на територија на општината. Loading… „Први во државата воведовме комплетно бесплатен автобуски превоз за сите граѓани на градот и тојПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Градоначалникот на општина Куманово Максим Димитриевски информира дека во буџетот за 2023 година се планирани 1.7 милиони денари буџет за реконструкција на Соколана, 19.7 милиони денари буџет за реконструкција на Спротската сала и 40 милиони денари буџет за реконструкција на малиот градски плоштад во Куманово. Loading… Тој истакна дека сегаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Градоначалникот на општина Куманово Максим Димитриевски информира дека во 2022 година е извршена реконструкција во три средни училишта и во пет основни училишта, а исто така изградени се пет нови мултиспорт игралишта со тартан подлога. Loading… „Направивме целосна реконструкција на фасадата и кровот на објектот на СОУ Гимназија „Гоце Делчев“Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Општина Куманово, објави повик за субвенционирање на трошоци за комунални услуги за 2023-та година, информираа денеска од општината. Loading… Средствата во износ од 6.480.000 денари се наменети за повеќе категории граѓани за субвенционирање на комуналии (депонирање на смет, до 300 денари и вода до 900 денари, по корисник). Со програматаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Градоначалникот на општина Куманово Максим Димитриевски информираше дека општината почнува со обезбедување на помош за домување на материјално и станбено необезбедени лица – корисници на гарантирана минимална помош ГМП за 2023 година, како и со субвенционирање на трошоци за комунални услуги за 2023 година. Loading… Димитриевски посочува дека барањата соПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Куманово од општинскиот буџет за организирање културни настани и манифестации за годинава одвои 14 милиони денари, соопштија од општината. Loading… И оваа година, нагласуваат од секторот за култура ќе се реализираат околу сто манифестации. Дел се веќе традиционални и познати на јавноста, дел се однесуваат на одбележување значајни датуми, 11Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Општина Куманово за програмата за социјална заштита за 2023 година определи финансиска рамка од вкупно 13.756.000 денари, информираа надлежните од секторот за социјална заштита. Loading… Средствата се распределени во повеќе категории од кои најмногу за субвенции за вода и ѓубре за ранливите категории граѓани. За мерката субвенционирање на трошоци заПрочитај повеќе