Обичаи

Сподели со своите пријатели

Велика Сабота е ден од Страдалната Седмица. Според источното христијанство тој е осми ден од Страсната Седмица, односно 7 дена по Лазаровата Сабота и шест по Цветници. А според западното христијанство тој е седми ден од страсната седмица, односно шест дена по Цветници. Loading… Велика сабота е посветена на споменотПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Велики Петок — ден од Страдалната Седмица, христијански празник на денот кога е распнат Исус Христос. Овој ден е посветен на спомнувањето на осудувањето на смрт, Крстните страдања и смртта на Спасителот. Loading… Одлуката за погубување на Христос на Велика Среда ја донело Еврејското црковно собрание (Синедрионот). Исус Христос билПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Денес е Велики четврток, ден кога се фабаат велигденските јајца. Сега се наоѓаме во средината на Страдалната седмица, седмица која е полна со важни настани за спасението на човекот. Во четвртокот од таа последна недела на Христовиот живот на земјата беше востановена животоносната тајна на Црквата, тајната на Евхаристијата. Loading…Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Секоја култура има обичаи и традиции кои се сметаат за нормални од локалните жители затоа што едноставно се навикнати на нив, додека пак за луѓето од страна изгледаат навистина смешно или одбивно. Ширум светот постојат зачудувачки ритуали кои се практикуваат бидејќи луѓето кои ги извршуваат ритуалите, се надеваат на среќа.Прочитај повеќе