Министерство за образование

Сподели со своите пријатели

Владата на вчерашната седница одлучи на барање на Министерството за образование и наука да одвои два милиони евра за изградба на нов објект за гимназијата „Сами Фрашери“ во Куманово. Loading… – Планирана е изградба на целосно ново училиште кое ќе се изгради за најмногу три години отсега и ќе чиниПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Aпелирам до сите општествени чинители, а особено до СОНК и до наставниците, кога носат одлуки и постапуваат да се водат од најдобрите интереси на учениците. Да им овозможиме на учениците навремено да ја завршат учебната година и да ја почнат подготовката или реализацијата на веќе зацртаните планови за иднината. ТоаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Став на Владата и на Министерството за образование е дека зголемување на платите на наставниците треба да има и дека низ преговори треба да се утврди најдобриот начин тоа да се направи. Истовремено, кажавме дека од прекин на работа во чувствителна дејност како што е образованието, губат сите – иПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Унапредувањето на средното стручно образование е директно поврзано со обезбедувањето компетентни наставници, кои континуирано ќе се надоградуваат. Затоа е направена и оваа платформа ИНОВЕТ што денес ја промовираме, да служи како дигитална база на наставниците во нивниот професионален развој, да им овозможува на едно место да добијат информација за обукиПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Министерството за образование и наука информира дека на денешната владина седница е донесена одлука за прифаќање на предлогот на Комисијата за заразни болести за олеснување на дел од ковид мерките кои важеа за учениците во основните училишта. Loading… Основницте ќе можат да посетуваат настава со физичко присуство без задолжително носењеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Грчкиот министер за образование Костас Гавроглу упати циркуларна порака во која наведува дека се забранува на учениците во училишните простории да користат мобилни телефони и други уреди кои имаат способност за фотографирање или снимање. Министерот во пораката, исто така, забранува да се објавуваат фотографии и видео снимки од ученици воПрочитај повеќе