Министерство за образование и наука

Сподели со своите пријатели

Реформата на основното образование ќе продолжи согласно предвидената динамика, затоа што ги дава очекуваните ефекти. Предизвици постојат и тие се надминуваат преку заеднички пристап, а во меѓувреме секоја добронамерна сугестија која би можела да го олесни спроведувањето и да ја подигне нејзината ефикасност и ефективност, е добредојдена. Loading… Ова бешеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Сите корисници на ученичка стипендија кои правото го оствариле во некоја од  изминатите учебни години, а кои ги исполнуваат договорните услови за продолжување на истото, заклучно со 30 септември потребно е преку порталот http://e-uslugi.mon.gov.mk  да достават потврда за редовен ученик во учебната 2023-2024 година и свидетелство од претходната учебна година.Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Сите учебници кои досега се одобрени за користење од страна на Националната комисија за учебници се испечатени и интезивирана е испораката до училиштата. Loading… Согласно акцискиот план, целосно завршена е испораката во југоисточниот регион, а во моментов учебници се распределуваат во училиштата во главниот град и во општините во северниотПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Институциите на системот постапуваат по секоја пријава за случај за врсничко насилство или било какво девијантно однесување во училиштата. Loading… Државата има  развиено механизам кој го сочинуваат сет закони, проектни мерки и активности за детекција и справување со врсничко насилство. Граѓаните треба да се охрабрат да пријавуваат било какви формиПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Министерството за образование и наука подготвува препораки за училиштата со цел подигнување на безбедноста во објектите, како и намалување на меѓуврсничкото насилство. Loading… Основа на процесот се заклучоците кои произлегоа од досегашните средби со универзитетски професори и експерти од областа, од средбите со претставници на други засегнати институции, како иПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Министерството за образование и наука е посветено на борбата против насилството во училиштата, затоа што веруваме дека образовните установи треба да ги градиме како сигурни места, каде децата и младите безбедно учат и се дружат. Loading… Секое дете има право да оди на училиште и да учи, без страв. ГиПрочитај повеќе

a sign with white text

Сподели со своите пријатели

Надлежните институции во Македонија на чело со Министерството за образование и наука и Министерството за внатрешни работи ги разгледуваат можностите како да се ограничи користењето на ТикТок во земјава. Loading… Според пишувањата на националните медиуми, полицијата анализира видеа на ТикТок кои не се соодветни за возраста на децата, а соПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

За да продолжиме да градиме мирна и хармонична училишна средина, во која врсничкото насилство нема да биде тема, потребна е поддршка од сите општествени чинители. Министерството е носител на политиките, но без учество во нивното креирање и имплементација на другите засегнати институции, самите образовни установи, експертската јавност и конечно наПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Во 13:00 часот во просториите на Министерството за образование и наука, министерот за образование и наука Јетон Шаќири ќе оствари средба со повеќе претставници на академската и експертската заедница во чиј фокус ќе биде безбедноста во училиштата и спречувањето насилство помеѓу младите. Loading… По средбата, како што информираат од МОН,Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Средствата по основ на ученички и студентски стипендии на новите и постојните корисници се исплатени. Учениците кои го оствариле ова право во учебната 2022-2023 година, на своите сметки добија 7 месечни стипендии, додека на студентите им се префрлени 6 месечни стипендии. На постојните корисници исплатени им се средствата за февруариПрочитај повеќе