МОН и БРО започнуваат јавна консултација за наставните програми за седмо, осмо и деветто одделение

Сподели со своите пријатели

Сите чинители на воспитно – образовниот процес, можат да дадат свои сугестии за унапредување на постојните наставни програми за седмо и осмо одделение кои се веќе изработени и да учествуваат во изработка на новите за деветто одделение, преку електронските адреси [email protected], [email protected] и [email protected].

Loading...

Денес Министерството за образование и наука и Бирото за развој на образованието  започнуваат јавна консултација за наставните програми од седмо до деветто одделение, со цел оние кои се веќе изработени да се унапредат, а новите кои треба да се подготват, да ги содржат сугестиите, особено на наставниците практичари, чие мислење е најважно во процесот на обликување на воспитно – образовниот систем.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Средба Муцунски – Борел во Вашингтон

Новата Влада ја одложи имплементацијата на Концепцијата за основно образование во седмо, осмо и деветто одделение, поради бројните реакции во јавноста дека интегрирањето на предмети ја отежнува реализацијата на наставата, но и на оценувањето, создавајќи конфузност и кај наставниците и кај учениците.

Незадоволството од нискиот квалитет на воспитно – образовниот процес иницира промени, кои неопходно е да бидат креирани преку поширок консензус. Ги повикуваме сите заинтересирани, а особено проактивност очекуваме од наставниот кадар, да ги достават своите сугестии најдоцна до 31 август. Во интерес на транспарентноста на процесот, МОН и БРО ќе ги споделуваат пристигнатите сугестии, а за сублимирањето и креирање заклучоци, ќе се дискутира на јавен настан.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Лажна кампања на платформи за тргување со крипто валути, граѓаните да не отвараат сомнителни линкови

Надградените, односно новите наставни програми ќе се воведуваат етапно, во 2025 година во седмо, 2026 година во осмо и во 2027 година во деветто одделение.

Министерство за образование и наука