Министерство за култура

Сподели со своите пријатели

Министерката за култура Бисера Костадиновска Стојчевска денеска им врачи признанија на актерите од претставата „Бегалка“. Loading…     Како што истакна директорот на Центар за култура „Трајко Прокопиев“, Сашо Тодорвски, ова е култна претстава со која се поистоветува секој кумановец. – По повод претставата „Бегалка“ која е изиграна во 1971Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Во рамки на меѓународниот фестивал, „Денови на прозата“ кој се одржува во НУЦК „Трајко Прокопиев“ Куманово, денеска се одржа работилница за деца со авторката Јулијана Величковска. Loading…     На интерактивното читање на книгата за деца „Ведра“ од Величковска, присуствуваше и министерката за култура, Бисера Костадиновска Стојчевска. Децата уживаа воПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Дали ќе продолжи реконструкцијата на Театар Куманово или ќе остане раскопан и недовршен е прашање кое се отвори во јавноста деновиве. Loading… Актерите од кумановскиот театар преку соопштение велат дека Министерството за култура го прекинало процесот за реконструкција со тоа што во програмата не предвидело пари за третата фаза. ОдПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Само два проекти се одобрени од страна на Министерството за култура за македонската драма при Кумановскиот театар, што повторно е најмал број на проекти во целата држава. Вкупно 1,6 милиони денари ќе добие Народен театар Куманово со новата програма, што кај дел од актерите доведе до огоречност и незадоволство. ГоПрочитај повеќе