Хана Малиар

Хана Малиар (Василивна) e родена на 28 јули 1978 година во Киев. Taa е украинска адвокатка и едукатор која ја извршува функцијата заменик министер за одбрана под премиерот Денис Шмихал од 4 август 2021 година.

Дипломирана на Меѓународниот институт за лингвистика и право во Киев, таа на крајот стана докторка на истиот институт пред да почне да работи за државата.

Хана Малиар беше назначена за заменик министер за одбрана на 4 август 2021 година.

Во текот на четвртиот месец од руската инвазија на Украина во 2022 година, Малиар изјави дека руските сили и огнена моќ ја надминале Украина за околу фактор десет.

Околу 7 јули 2022 година, Малиар изјави дека не било неопходно да се спроведе женска регрутација во тоа време, и дека околу 1000 жени доброволно се мобилизирале до денес.

Во продолжение сите вести поврзани со неа:

Сподели со своите пријатели

Продолжуваат жестоките борби во украинскиот регион Харков, но украинските сили постигнуваат добар напредок бидејќи нивните сили се многу мотивирани и нивната операција е добро испланирана, изјави денеска заменик-министерката за одбрана на Украина, Хана Малиар. Loading… „Целта е да се ослободи регионот Харков, сите територии окупирани од Руската Федерација. Борбите продолжуваат.Прочитај повеќе