Ѓурѓовден

Сподели со своите пријатели

Познатата песна „Ѓурѓевдан“ настанала во „возот на смртта“ која патувал од Сараево за Јасеновац, сведочи босанскиот професор и историчар на уметност, Жарко Видовиќ за Аваз.ба. Loading… Според неговите зборови, на патот кон Казамат, на 6 мај 1942 година затвореници во вагони без храна и вода, започнале да паѓаат во кризаПрочитај повеќе

orange petaled flowers

Сподели со своите пријатели

Ѓурѓовден  се вбројува меѓу поголемите пролетни празници што го празнува не само христијанското, туку и целото население во Македонија што од друга страна значи дека во неговата основа е празнувањето на природата, на разбудувањето на вегетацијата и на животот воопшто. Loading… Ѓурѓовден се слави на шести мај. Значи тој еПрочитај повеќе