антибиотици

round white pills

Сподели со своите пријатели

Европската унија мора да го зголеми производството на клучни антибиотици пред зимата и да ги троши попромислено за да го спречи недостигот, предупреди Европската комисија. Loading… Доколку побарувачката оваа зима е слична на просечната во претходните години, податоците упатуваат на заклучок дека набавката на орални формулации на клучните антибиотици заПрочитај повеќе

orange and white medication pill

Сподели со своите пријатели

Министрите за здравство на земјите членки на Европската унија во вторникот на состанокот во Луксембург усвоија препорака со која бараат да се поттикне помала потрошувачка на антимикробни лекови, меѓу другото, намалување на потрошувачката на антибиотици за 20 проценти до 2030 година, пренесува Хина. Loading… „Не можеме да ја игнорираме смртоноснатаПрочитај повеќе

orange and white medication pill

Сподели со своите пријатели

Според британските научници, земање антибиотици и антимикробна отпорност (AMR) може да се спореди со двонасочна улица меѓу животните и луѓето. Loading… Антимикробна отпорност е способност на микроорганизмите да развијат отпорност на антимикробни лекови кои претходно биле користени во третманот. Новото истражување открива дека употребата на антибиотици кај животни како говеда,Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Благодарение на антибиотиците човештвото успеа да стави во костец инфекции кои до претходно зема како жртва илјадници животи. Со овие лекови сепак шега не бива. Некои луѓе ги пијат неселективно, сметајќи дека така ќе се излечат побрзо. Има моменти во кои сепак не треба да земаме антибиотици. Кои се тие? ЕгземаПрочитај повеќе