Прекумерната употреба на антибиотици може да биде опасна

Сподели со своите пријатели

Според британските научници, земање антибиотици и антимикробна отпорност (AMR) може да се спореди со двонасочна улица меѓу животните и луѓето.

Loading...

Антимикробна отпорност е способност на микроорганизмите да развијат отпорност на антимикробни лекови кои претходно биле користени во третманот.

Новото истражување открива дека употребата на антибиотици кај животни како говеда, свињи и кокошки е поврзана со антимикробна отпорност кај луѓето, а употребата на антибиотици кај луѓето е поврзана со отпорност на микроорганизми кај животните.

Експертите од целиот свет се решени да го забават растот на антимикробната резистенција, делумно поттикната од непотребното препишување и земање антибиотици.

АМР се јавува кога бактериите, вирусите, габите и паразитите мутираат и повеќе не реагираат на лековите, вклучително и антибиотиците, наменети за нивно лекување.

Поради ова, некои болести тешко се лекуваат и лечат, а истовремено се зголемува ризикот од нивно ширење, што може да резултира со потешки форми на болеста и на крајот смрт на пациентот.

Истражувачите велат дека резултатите од студијата укажуваат на итна потреба да се најде стратегија за борба против ширењето на антимикробната резистенција, фокусирајќи се на социјалниот развој и намалувањето на глобалната сиромаштија и воведување многу построги правила во однос на употребата и препишувањето на антибиотици.

Конфликтни приоритети

„AMR е „злобен проблем“ бидејќи се соочуваме со спротивставени приоритети меѓу сложената мрежа на засегнати страни“, рече Касим Алел, главен автор на студијата и соработник во Единицата за истражување на епидемиологијата на заразни болести на Лондонската школа за хигиена и тропска медицина (LSHTM).

Loading...

„Одлучувачите, како и претставниците на локалните власти, треба да преземат решителен, вкрстенодисциплинарен пристап кон видот на надзор и контрола на АМР, кој не би бил ограничен исклучиво на луѓето, со цел да се постигнат подобри здравствени резултати на глобално ниво. „Верува Алел.

Антимикробната отпорност е голема закана за глобалното здравје, а податоците покажуваат дека отпорните бактерии се одговорни за 1,27 милиони смртни случаи во 2019 година.

Зголемената побарувачка за храна и производи од животинско потекло, како и сложените и меѓусебно поврзани социо-економски и еколошки фактори, влијаат на овој проблем.

Неправилната употреба на лекови, кои се однесуваат на антибиотици, антивирусни и антигабични средства, е клучен двигател на ширењето на антимикробната резистенција.

Како дел од новата студија, меѓународен тим на истражувачи, вклучително и оние од Лондонската школа за хигиена и тропска медицина, ја истражуваа поврзаноста помеѓу глобалната потрошувачка на антибиотици и стапката на антимикробна отпорност кај луѓето и животните што се користат во производството на храна од 2018 година.

Тие, исто така, го земаа предвид влијанието на социо-економските, здравствените и еколошките фактори на ризик.

Антибиотиците дадени на животни се поврзани со поголем ризик од АМР кај луѓето

Нивните наоди сугерираат дека зголемената употреба на антибиотици во производството на храна е поврзана со зголемени стапки на АМР кај животните, додека зголемената употреба на антибиотици кај луѓето, исто така, го зголемува ризикот од АМР кај човечката популација.

Студијата исто така покажа дека давањето антибиотици на животните што произведуваат храна е поврзано со поголем ризик од АМР кога тие се изложени на болести кои ги погодуваат луѓето, што Светската здравствена организација го дефинира како клучен проблем.

Loading...

Во исто време, почестата употреба на антибиотици кај човечката популација го зголемува ризикот од антимикробна отпорност кај животните.

Иако помала потрошувачка на антибиотици е забележана во земјите со низок и среден приход, особено во Азија (Бангладеш, Кина и Индија), таму е забележана највисока стапка на АМР кај животните што произведуваат храна.

Податоците сугерираат дека земањето антибиотици може да биде секундарен фактор на ризик за ширење на АМР во одредени делови од светот, велат научниците.

Социо-економските фактори како што се нееднаквите приходи или стапката на смртност поради лошата хигиена или срцевите проблеми се исто така одговорни за повисоката стапка на АМР кај луѓето.

Одговорните треба да донесат построги прописи за употреба на антибиотици

Лејт Јакоб, еден од авторите на студијата од Факултетот за инфективни и тропски болести на LSHTM, смета дека забележаната „двонасочност во потрошувачката на антибиотици и отпорност на антибиотици кај луѓето и добитокот, откриена со новата анализа, нуди нови можности за ублажување на таквите отпор“.

„Брзата акција е клучна за решавање на нешто што за кратко време брзо стана една од најголемите закани за глобалното здравје“, вели Јакоб.

„Предлагаме одговорните во блиска иднина да донесат построги политики и регулативи кога станува збор за употреба и препишување антибиотици за животни и луѓе и особено во земјите каде што е забележан најголем отпор да се подобри транспарентноста, одговорноста и одлучувањето“.

Резултатите од студијата беа објавени во списанието The Lancet Planetary Health.

Loading...