Кога е време за пиење антибиотици, а кога не?

Сподели со своите пријатели

Благодарение на антибиотиците човештвото успеа да стави во костец инфекции кои до претходно зема како жртва илјадници животи. Со овие лекови сепак шега не бива. Некои луѓе ги пијат неселективно, сметајќи дека така ќе се излечат побрзо.

Има моменти во кои сепак не треба да земаме антибиотици. Кои се тие?

Егзема

Антибиотиците не ги бришат повеќето симптоми на чешање, црвенило и оток на кожата. Наместо да брзате да пиете антибиотик за сличен проблем, навлажнете го заболеното место добро.

Ако кожата сепак има знаци на бактериска инфекција, тогаш третманот со антибиотици е препорачлив по консултација со лекар.

Респираторни инфекции

Вирусните инфекции на горните дишни патишта не треба да се лекуваат со антибиотици во почетокот, особено ако нема компликации. Вирусите немаат однос кон дејството на антибиотиците. Ако пиете слични лекови не само што нема да се излечат, но може и да ја искомплицирате ситуацијата, бидејќи ќе ви затапе имунолошкиот систем.

До антибиотик се прибегнува кога докажано ќе се утврди дека е достапна бактериска инфекција.

Очни инфекции

Секогаш има потреба да се прибегнува кон инстант третман со антибиотици. Добро е прво да се обидете со антиинфламаторни лекови и ако инфекцијата се продлабочува, дури тогаш да се придвижите кон поагресивен третман. Во спротивно постои ризик од несакана иритација на окото.

Ако развиете бактериска инфекција на очите, вклучувајќи кинење, оток, црвенило, гној и оштетен вид, антибиотикот е императив.

Инфекции на уринарниот тракт

Loading...

Уринарните инфекции се вообичаени. Ако ви се случи да ја забележите инфекцијата во нејзиниот почеток, кога патолошките микроорганизми не се умножени прекумерно, пробајте со билни средства за чистење на уринарниот тракт, кои најчесто вклучуваат екстракт од брусница. Таа има диуретично својство и природни антибактериски својства.

Ако сепак инфекцијата се испомплицира и почувствувате горење, засилена потреба за често мокрење и болка за време на мокрењето, веднаш посетете специјалист кој ќе ви го препише потребниот антибиотик.

Инфекции на увото

Ако ве заболи увото е подобро да се почека 2 до 3 дена пред да се прибегне до антибиотик. Обидете се со природно лекување на воспалени и болни уши. Ако симптомите не исчезнат и болката поминува кон умерена и силна, лекарот ќе одлучи дали има потреба од антибиотски капки и орален антибиотик по темелно испитување.


Leave a Reply