Србија: Продолжена забраната за извоз на евро дизел

Сподели со своите пријатели

Владата на Србија донесе изменета одлука за привремена забрана за извоз на еуро дизел EN 590, со која забраната се продолжува за уште седум дена, со цел да се спречат можни штети врз стопанството и граѓаните.

Loading...

Одлуката е донесена имајќи предвид дека енергетската криза на светскиот пазар продолжува да предизвикува закана од критичен недостиг на оваа стока, суштинска за граѓаните на Србија.

Владата на Србија го усвои Акциониот план за спроведување на Стратегијата за социјална инклузија на Ромите и Ромките во Република Србија за периодот 2022-2024 година година, со која беа разработени активностите за остварување на целите на оваа стратегија, а за таа цел беа утврдени средства во износ од 720.868.500 динари.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  30.000 патници во Германија утре ќе останат без лет

Примарната цел на Стратегијата е подобрување на квалитетот на животот на мажите и жените Роми во Република Србија, притоа почитувајќи ги човековите и малцинските права, елиминирање на дискриминацијата и циганизмот како форма на расизам и постигнување поголема социјална вклученост во сите сегменти на општеството.

Сите информации за економско-енергетската криза во светот можете да ги прочитате ТУКА.