Сијрото: Брисел мора да ја заврши домашната задача за да обезбеди енергетска безбедност

Сподели со своите пријатели

Брисел мора да ја заврши својата домашна задача за да се погрижи диверзификацијата да не остане само сон, рече унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто во Азербејџан.

Loading...

Заедницата мора да понуди поддршка за подобрување на инфраструктурата во Југоисточна Европа за да се гарантира енергетската безбедност, рече тој, пренесе МТИ.

На конференцијата за Јужниот гасен коридор и зелената енергија во Баку, Сијарто рече дека најреалното сценарио за диверзификација во Централна Европа е вклучување на екстракција на гас во Азербејџан без одлагање.

Истовремено, тој предупреди дека постојат одредени инфраструктурни предуслови, па дури и ако зголемувањето на капацитетот на Трансанадолскиот гасовод е добра вест, потребен е значителен развој на мрежата во Југоисточна Европа.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Над 150 луѓе загинаа во лизгање на земјиштето во Етиопија

Романскиот претседател Клаус Јоханис рече дека земјата и понатаму е многу заинтересирана за пристап до дополнителни количини на касписки гас за покривање на растечката национална потрошувачка, објави Аџерпрес.

„Од самиот почеток, Романија го препозна важниот придонес што Азербејџан и Јужниот гасен коридор го даваат за задоволување на енергетските потреби на Европа“, нагласи тој.

Романија ја вети својата посветеност да биде дел од напорите насочени кон развој и проширување на Коридорот на нови пазари во Централна и Југоисточна Европа.

На деветтиот министерски состанок на Советодавниот совет на Јужниот гасен коридор во Баку присуствуваат и европскиот комесар за енергетика Кадри Симсон, како и претставници од многу земји како Азербејџан, Турција, Италија, Велика Британија, Грузија, Унгарија, Романија, Бугарија, Грција, Албанија, Молдавија, Украина, Хрватска, Црна Гора и Србија.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Британската библиотека сакала да купи личната архива на озлогласен двоен агент на КГБ

Сите информации за економско-енергетската криза во Македонија, регионот и светот можете да ги прочитате ТУКА.