Што да му кажете на детето кога ќе побара братче или сестричка?

Сподели со своите пријатели

Дете кое постојано бара братче или сестричка, ги става родителите во незгодна позиција, особено ако не планираат второ дете – како треба да реагираат родителите?

Loading...

„Родителите треба сериозно да ги сфатат желбите на своето дете и да разберат што стои зад тоа“, советува Улрик Рицер-Сакс, советник за родители.

Шест работи во кои родителите најмногу грешат

Првото прашање што треба да му го поставите на детето, рече тој, е „Што би било поинаку ако би имал братче или сестричка?“.

Одговорот може да открие дали на детето му недостасува нешто.

„Можеби детето ги познава децата кои имаат брат или сестра, па затоа сака да има и тоа. Или детето е осамено, па затоа смета дека друго дете во семејството би го сменило тоа“, објаснува тој.

Тешкиот развод на родителите трајно го нарушува здравјето на детето

Како и да е, Ритцер-Сакс им порачува на родителите да бидат искрени и да му кажат на детето: „Тоа е навистина добра идеја, но не сакаме второ дете!“

Loading...

Ако тој одговор не функционира, родителите во никој случај не треба да кажуваат работи како „Веќе имаме преполни раце со вас“ или „Не би можеле да се справиме со друго дете како вас“, вели Рицер-Сакс.

Вака децата растат во ментално силни луѓе: 6 работи кои родителите треба да ги избегнуваат

Наместо тоа, тој советува да кажат „Ние сме многу среќни со тоа како сега се работите“ или „Ние сме целосно среќни со тебе, ти си сè што ни треба“.

Други можни причини да не сакате друго дете – тешко породување, финансиски грижи како кредит – не се работи за разговори со детето, предупредува советот.

Три грешки со кои родителите несвесно создаваат манипулатори од своите деца

Кога детето ќе достигне пубертет, може да му се каже: „Кога решивме да немаме друго дете, тоа главно беше од финансиски причини“, вели Рицер-Сакс.


Leave a Reply