Шолц: Германија треба што поскоро да постигне енергетска независност од Русија

Сподели со своите пријатели

Германскиот канцелар Олаф Шолц изјави дека земјата треба да добие независност од Русија во областа на снабдувањето со енергија што е можно побрзо и побезбедно, а исто така го поддржа источногерманскиот регион во надминување на последиците од санкциите воведени кон Русија.

Loading...

„Предолго и еднострано се потпиравме на енергетските испораки од Русија“, рече Шолц, цитиран од Die Welt во говорот на економскиот форум во Бад Сароу во неделата.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Турција: Највисока инфлација во последните 24 години

„Старата формула дека Русија е сигурен економски партнер (на Германија) дури и во кризни ситуации повеќе не важи“, додаде тој.

Тој нагласи дека Германија мора да добие независност од руската енергија „што е можно поскоро, но и што е можно побезбедно“.

Шолц вети дека ќе ги поддржи регионите на Источна Германија во надминување на ефектите од санкциите врз Русија.

Според него, нафтеното ембарго воведено кон Русија не треба да доведе до големи регионални разлики во цените на бензинските пумпи, а неговото спроведување треба да гарантира сигурност во снабдувањето и достапност на енергија.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Германија го слави Денот на германското единство