Се родила во 21. недела со 400 грама, сега има 4 години, а ова е нејзината херојска приказна

Сподели со своите пријатели

Мајка на бебе, кое држи рекорд во предвремено раѓање, открива дека морала да ги моли лекарите да го оживуваат нејзиното девојче, кое сега е здраво и среќно на 4-годишна возраст.

Бебето Лајла Стренсруд имала помалку килогрмаи кога се родила во јули 2014 година, по само 21 недела во мајчиниот стомак. Многу болници не препорачуваат спасување на бебиња родени пред 22 недели, затоа што стапката на приживување им е ниска. Кога Кортни во болницата добила трудови, педијатрите ја советувале да не го спасува бебето. Но, Кортни се борела за својата ќерка и Ларјал преживеала и станала најмалото предвремено родено бебе, кое имало нормален развој.

Loading...

Сепак по четири години Лајла прераснала во прекрасно дете. Кортни истакнува дека таа сака да се игра и дружи со останатите деца, но сепак има говорна маана – што веројатно е последица на предвременото раѓање.

Секое десетто бебе е родено предвреме. Обично се раѓаат три недели претходно или по триесет и седматта недела од бременоста. Предвреме родените деца обично патат од дишни пореметувања, како и проблеми со исхраната и инвекции.

Постојат многу фактори кои влијаат на предвременото породување: бременост во која се носат близнаци или тројки, пауза помала од шест месеци помеѓу две бремености, хипертензија, претходно предвремено породување и дебелината.

Кортни (36) која живее во Сан Антонио, немала ниту еден од наведените проблеми.

Нејзината претхода бременост со синот минала лесно. Нејзината втора била сметана за ризична, додека во дваесеттата недела не била испратена на набљудување во болница, зтоа што цервиксот бил два и пол сантиметри отворен, што се случува дури во деветтиот месец од бременоста. На крајот била испратена дома.

– Бев трудна само 20 недели, но едно утро се разбудив во локна крв, рекла таа.

Лајла е родена во јули 2014 година и имала само 410 грама.

Лајла педесет и шест дена морала да биде на апарат за дишење, пред белите дробови да започнат да и работат. Продолжила на лекување на интензивна нега, каде и давале кислород, за да се развијат белите дробови. По цели 126 дена во болница, Лајла конечно стингала дома.

Loading...

Се до втората година од животот била помала од своите врсници. Сега е здраво четиригодишно девојче со говорна маана.

Кортни направила блог, за да им помаг ана мајките вос лична ситуација.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *