Последната теорија на Стивен Хокинг која никогаш нема да биде одгатната

Сподели со своите пријатели

Со години наназат луѓето изнесувале многубројни прогнози за универзумот, иднината на светот, настанувањети и исчезнувањето на човештвото. Некои од тие предвидувања се оствариле, особено оние поврзани за технологијата, која влезе во нашите животи.

Многу малку се оние кои навистина биле визионери и успеале да погодат што ќе се случува во нешто недоволно истражено како универзумот.

Loading...

Еден од оние кои направиле многу интерезни предвидувања бил професорот Стивен Хокинг, научник, физичар и еден од најголемите умови на денешницата.

Истражување открива како би реагирало човештвото доколку пристигнат вонземјани

Хокинг почина а 14 март 2018 година. Храбро се бореше 76 години сит ене научи по нешто важно.

Веројатно една од најновит епретпоставките на Стивен Хокинг била за тоа како ќе се одвиваат настаните кои можат да доведат до крајот на човештвото. Според неговите пресметки, постои голема веројатно дека Земјата ќе се судри со голем објект кој може да предизвика исчезнување на животот.

Стивен Хокинг рекол дека ќе минат 100 години пред луѓето повторно да ја населат планетата на Земјата, а повикал на разни мисии за да што поактивно се истражи универзумот.

Популарниот научник на човештвото глдал како на планетарни колонизатори и претпоставувал дека нашиот ќе биде, не само Земјата, туку и многу други небесни тела во Сончевиот систем, кои можат да бидат колонизирани.

Фото: Wikipedia/Doug Wheller

Loading...

Последното предвидување на кое Хокинг работел пред да почине, е теоријата дека универзумот е нешто како комплексен холограм.

Уиверзумот по Големата експлозија доживеал период на експоненцијална инфлација. Тогаш експанзијата се успорила, а енергијате се претворила во материја и зрачење.

Меѓутоа, некои теории за космолошкат аифнлација велат дека тој процес не застанува, туку и натаму се случува во други делови на космосот. Така поголемиот дел од инфлациите создаваат „повеќеслоен свет“.

ЕКСПЕРТИТЕ ТВРДАТ: За 200 години нема да има живи суштества

Теоријата на мултиверзум е хипотетички простор кој се состои од мноштво универзуми, а нашиот е само еден од многуте.

Самиот Хокинг немаше време да открива детали за теоријата на мултиверзумот, но сугерирал дека веројатно вселената може да биде холограм.

– Вообичаената тероија за вечната инфлација предвидува дека, глобално, нашиот универзум е како бесконечен фрактал, со мозаик од различни џебни универзуми, кои се оделени со инфлаторен океан, ркеол Хокинг во интервју неколку месеци пред смртта.

ЗАСТРАШУВАЧКО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ НА ПОЗНАТИОТ НАУЧНИК: Земјата станува вжештена топка!

Локалните закони на физиката и хемијата, додал Хокинг, можат да се разликуваат од еден џебен универзум до друг, кои заедно би формирале мултиверзум.

– Но, никогаш не сум бил фан на мултиверзумот. Ако скалата на различни универзуми во мултиверзумот е голема или бесконечна, теоријата не може да се тестира, заклучил научникот непосредно пред смртта.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *