Поради поскапувањето многу Австријци останаа без заштеди

Сподели со своите пријатели

Бранот на поскапувања доведе многу Австријци во ситуација да немаат речиси никакви пари одвоени за непредвидени трошоци.

Loading...

Тоа е веќе случај со секој друг жител на Австрија.

Истражувањето на јавното мислење покажува дека речиси половина од населението на Австрија нема на располагање ниту 1.000 евра за да се справи со непредвидените трошоци.

Речиси секој десетти веќе воопшто нема заштеда, покажува барометарот за ликвидност на „TimBank AG“.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Ердоган: Турските власти докажаа дека се на вистинскиот пат

Сегашната ситуација придонесе Австријците подобро да ја знаат својата финансиска состојба.

Така, 48 отсто велат дека знаат точно колку пари им остануваат секој месец по одбивањето на фиксните трошоци.

Други 45 отсто велат дека отприлика знаат колку им останало, а седум отсто немаат поим за сопствената финансиска состојба.

Авторите на студијата посочуваат дека е зачудувачки што 55 отсто од луѓето постари од 50 години и само 35 отсто од луѓето под 30 години точно го знаат својот буџет.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Дали САД се виновни за хаваријата на Сеерен тек?

Ова покажува дека генерацијата која допрва треба да создаде „парични резерви“ нема поим за своите финансии.

Кој во случај на потреба нема доволно заштеда, прибегнува кон плаќање на рати.

Така, 66 отсто сметаат дека е добро што продавачите нудат таква опција.

Сепак, 76 отсто сметаат дека купувачот треба да може да ја одреди висината на ратата и должината на договорот за рати, а 75 отсто сметаат дека купувањето на рати треба да биде можно без голема бирократија.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Најголемиот нуклеарен реактор во Европа почна да произведува струја

Сите информации за економско-енергетската криза во светот можете да ги прочитате ТУКА.