Погледнете што се случува со вашето тело кога јадете бело брашно

Сподели со своите пријатели

Поради процесот на рафинирање, овој вид брашно повеќе не содржи хранливи материи како необработеното брашно, туку и здрави бактерии. Таквото брашно има помалку протеини, влакна и витамини.

Loading...

Иако белото брашно е незаменлив дел од секоја кујна, за експертите тоа ќе биде на последно место. Меѓу другото, брзо го зголемува шеќерот во крвта, па одговорот на панкреасот обично е несоодветен. Како резултат на тоа, телото развива отпорност на инсулин и ризик од дијабетес тип 2. Сепак, можни се и други здравствени проблеми, а ова се некои од нив.

 

 

Поголем ризик од дијабетес тип 2

Кога ќе се развие отпорност на хормонот на инсулин во текот на животот, може да се развие хроничен дијабетес тип 2. Иако генетиката, расата и возраста играат улога, начинот на живот најмногу придонесува за овој тип на дијабетес, па ефектот може да се контролира преку исхрана и вежбање.

Поголем ризик од дебелина

Loading...

Дебелината е знак и за висок шеќер во крвта и ниска чувствителност на инсулин, а многу често е резултат на пречестата конзумација на бело рафинирано брашно. Другите видови брашно имаат многу повеќе влакна кои го забавуваат варењето и на тој начин оставате да се чувствувате сити подолго време.

 

 

Дигестивни проблеми

Честото консумирање бело брашно може да предизвика дигестивни проблеми, особено оние поврзани со запек. Последиците можат да бидат многу болни, предупредуваат експертите. Проблемот најчесто е во исхраната сиромашна со влакна кои се неопходни за здрав дигестивен систем.

Целокупната лоша исхрана

Конзумирањето на бел леб, колачи, тестенини и ориз не само што го зголемува нивото на шеќер во крвта туку и ја заменува здравата храна. Имено, доколку внесувате доволно од овие намирници, нема да имате простор за здрави – овошје и зеленчук.

Loading...

Хронично воспаление

Лесно хронично воспаление се однесува на состојба на организам чиј имунолошки систем е под постојан стрес и постојано лачи хемикалии кои можат да ги оштетат клетките со текот на времето. Ова повторно може да доведе до зголемување на телесната тежина, проблеми со кожата, дигестивни проблеми, дијабетес, рак, депресија и срцеви заболувања.

 

 

Поголем ризик од кардиоваскуларни болести

Кардиоваскуларни болести, срцев удар и срцева слабост – сите овие болести се поврзани со метаболички нарушувања и воспаленија, висок шеќер во крвта, дијабетес и дебелина. Според една студија од 2017 година, луѓето кои јаделе најмногу влакна имале најмал ризик од срцеви заболувања.

Доказите се јасни: Исхраната богата со влакна има многу позитивни ефекти врз нашето тело, пишува EatThis.

Loading...