Ова се најсуровите смртни казни изречени низ историјата

Сподели со своите пријатели

Во минатото, доколку некој украл коза или кокошка, се сметало за поприлично храбар затоа што ризикувал да биде казнет со смрт, и тоа на многу суров начин. Малкумина, како денешни осуденици на смрт имале можност да уживаат во пристен последен оброк и кажување мудри последни зборови, затоа што ги чекала брза, болна и страшна смрт.

10. Разнесување со топ

Топот во бројни војни се покажал како доста корисен изум. Сепак, малку е познато дека некогаш служел и како оружје за погубување на осудениците.

Овој необичен метод бил изведуван на следниот начин: жртвата била врзана за топ, така да цевката била потпрена на горниот дел од грбот, а потоа топот испалувал и настанувала брза смрт.

Поради овие 14 работи во Иран се добива смртна казна

Loading...

Џорџ Картер Стент своевремено опишал еден случај на погубување со оваа метода.

– Кога топот испука, главата на жрвтата летна во воздухот дванаесет до петнаесет метри, рацете одлетаа лево и десно, високо во воздухот и паднаа, можеби деведесет метри подалеку.

Ваквото погубување од 16 век го практикувале сите европски колонизаторски нации, а најчесто Британците. Особено било застапено за време на познатиот Индиски бунт.

БИЗАРНА КАЗНА: Поради неверство ќе мора да пере лешеви во мртовечница

9. Смрт во кафез

Ова подразбирло осуденикот да виси во метален кафез, што имало за цел да покаже како ќе завршат оние кои се спротивстават на законот. Тоа продолжило и откако настапила смртта, па телата било озложени јавно дури и во фаза на распаѓање. Жртвите обично умирале од жед.

Се верува дека оваа казна е смислена кон почетокот на 18 век во Велика Британија, а неретко била користена и во четвртата деценија од 19 век. Исто така, овој начин на погубување бил користен во Авганистан кон почетокот на 20 век во казнување на крадливци на коза, како и во јануари 1921 година пренесува National Geographic.

8. Погребување живи луѓе

Иако оваа метода не е најболна, се смета за еден од најстрашните начини да останете без живот. Историските податоци укажуваат дека било многу популарно во редвните времиња, а во прилог на тоа оди и фактот дека во 2 век пред новата ера на територијата на денешна Кина живи биле закопани над 400.000 луѓе само во еден настан.

Овој човек има убиено над 250 луѓе, а одговарал само за четири убиства (видео)

Таквото погребување било популарно и помеѓу Римјаните, кои не само што така ги казнувале своите непријатели туку така девици кои се заветувале на целибат. Римјаните верувале дека доколку жена се закопа жива невина, божицата Веста ќе дојде да ја спаси.

Сепак, ниту оваа метода не е резервирана само за време пред Исус, познато е дека со неа се служеле нацистите, Црвените Кмери и други.

7. Фрлање на животни

Уште еден популарен начин за погубување во древни времиња е фрлање луѓе на кучиња, змии, волци, крокодили, лавови, хиени, мечки… Римјаните овој метод го унапредиле и од него направиле забава за масата и затворе гладијатори во арена со опасни животни.

Во овие земји алкохолот е забранет и може да ве чини живот

Особено популарен бил скафизмот. Имено, на осуденикот му ја соблекувале облеката, го хранеле со мед и мледо додека не добие дијареја, а потоа го врзувале во чамец. Чамецот бил пуштен да плови, а човекот опркужен со сопствени фекалии би минал денови пловејќи, при што инсектите непрекинато го напаѓаат. Ваквото споро и мачно усмртување обично траело околу 30 дена, а тогаш казнетиот постојано до дохранувале за да привлечат уште инсекти.

6. Варење, пржење, печење

Во стара Грција, погубувањето понекогаш го изведувале со сицилијански бик, метода која подразбира жртвата да се смести во бонзена статука на бик, а потоа под неа да се пали оган на кој казнетиот би се пржел.

Во други цивилизации имало и случаи луѓето да се ставаат во вода и да се варат, потоа да се пржат во огромен плиток сад на врело масло.

Исповед на џихадистичка робинка: Детето ми го готвеа на сонце

5. Погубување низ три фази

Средниот век на територијата на денешна Анлгија не бил лесен, особено за престапниците, оние кои најсериозно ги кршеле законите биле подлежни на погубување кое започнувало со бесење, продолжувало со влечење по улицит еи завршувало со давење.

4. Дерење на кожата

Кај Асирците не бил редок случајот оној кој направил нешто лошо да биде жив одран, а потоа неговата кожа да виси на градските ѕидини како предупредување за сите кои добиваат идеја да не ги почитуваат правилата. Особено гнасна методата било дерењето кожа на деца пред нивните родители.

Исто така, се применувало и кај Астеките, а дури и во Кина во 14. век, кога еден владетел наредил да се одере кожата на пает илјади жени.

Бизарен култ одговорен за најголемите масовни самоубиства: “Рајската порта” и денес регрутира луѓе (фото+видео)

3. Расчеречување

Многу застапена метода низ целата човекова историја е токму оваа, а нејчсто се изведувала со помош на животни, но екстремитетите понекогаш ги влечеле и запреги или луѓе. Тоа често не одело лесно и не траело кратко, па луѓето умирале во страшни болки.

Најстарите забелешки за черечење датираат од старите Римјани, кои употребувале дрво од флексибилни стебла.

2. Сечење

„Смрт од илјада исеченици“ е обил на мачење кој се применувал во Кина помешу 900 и 1905 година. Не постоело некое официјално упатство како да се изведе сечењето затоа што секоја жртва немала ист степен на изржливост.

Од 100.000 ножеви со кои се убиени луѓе направил статуа „Ангел на смртта“ (фото+видео)

1. Тестерирање

Споре днекои наводи, рисмкиот император Калигула бил особено наклонет кон оваа метода за мачење и погубување. Се верува дека таа е смислена во Мароко, а подразбира пресечување на телото од главата кон меѓуножјето, па обратно.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.