Ова е најголемата грешка што ја правиме кога ставаме храна во замрзнувачот

Сподели со своите пријатели

Замрзнувањето е одличен начин за складирање на храната, а планирањето на оброците однапред исто така ви помага да заштедите пари со фрлање помалку храна.

Loading...

Ако храната е правилно замрзната, ќе биде безбедна да се јаде на неодредено време, иако по некое време вкусот и текстурата може да се променат.

Идеалната температура на замрзнувачот е -18 степени целзиусови, а на таа температура замрзнатата храна ќе го задржи својот квалитет најдолго.

Секако, многу е важно и правилно да се подготви храната за замрзнување, која мора да се стави во кеси или садови и добро да се затвори.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Како настанала песната „Ѓурѓевдан“, безвременскиот хит на ју-просторот?

Ако не ја затворите добро храната, водата може да истече и да отиде до најстудениот дел од замрзнувачот, оставајќи ја храната дехидрирана.

Ова влијае на квалитетот на храната, но сепак ќе биде безбедна за консумирање.

Ставете етикета на сè што ќе чувате во замрзнувачот за да знаете што точно има во која кеса или сад.

Обележете ја сировата храна со син маркер, а зготвената со црвено и секогаш ставајте го датумот на замрзнување.

Loading...

Замрзнете ја храната во порции со реална големина за да не морате да одмрзнувате гулаш вреден седум луѓе ако сте само тројца.

Кога замрзнувате веќе зготвена храна, многу е важно да ја изладите храната пред да ја ставите во замрзнувач.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Денеска е Ѓурѓовден – празник на будење на природата

Како што, на крајот на краиштата, ова важи и пред да го ставите во фрижидер.

Ако ја замрзнете храната додека е сè уште топла, тоа ќе ја зголеми температурата на замрзнувачот што може да предизвика одмрзнување на друга храна.

Со делење на храната на помали порции, можете да го забрзате процесот на ладење.

И запомнете, замрзнувањето ги убива бактериите.

Ако не сте сигурни колку долго нешто е замрзнато или ви изгледа чудно по одмрзнувањето, не ризикувајте и фрлете го.