Неверојатно откритие на дното од океанот, еколозите во шок!

Сподели со своите пријатели

Истражувањата покажаа дека количината на микропластика на морското дно е најголема во историјата, а 1,9 милиони парчиња пластика покриваат само еден квадратен метар.

Експертите велат дека биле „шокирани“ од количината на микропластика што е пронајдена на морското дно.

Loading...

Концентрацијата на микропластика во океанот поголема од било кога

Пловечката пластика сочинува помалку од 1% од 10 милиони тони пластика што влегуваат во светските океани секоја година, според студијата предводена од Универзитетот во Манчестер во Велика Британија.

Научниците сметаа дека преостанатите 99% акумулирани длабоко во океанот, но досега не беше јасно каде точно завршува остатокот од пластиката.

Морските струи пренесуваат ја микропластиката.

Според студијата објавена денес во списанието Science, длабоки морски струи дејствуваат како подвижни ленти, транспортирајќи ситни пластични фрагменти и влакна преку морското дно.

Откриена бактерија која може да разградува пластика

Благодарение на овие струи, микропластиката се акумулира во огромни групи што експерти од Велика Британија, Германија и Франција ги нарекоа „жаришта на микропластика“.

Екологот Јан Кејн изјави дека е шокиран од количината на микропластика на морското дно. Тој рече дека шишињата, ќесите и сламките што често ги гледаме како лебдат на површината на морето се само „врвот на ледениот брег“.

Loading...

Микропластиката може да се апсорбира од разни микроорганизми, што ја пренесува понатаму преку синџирот на исхрана.

Стакло или пластика? Кој материјал е иднината на телефоните?

Студијата, велат авторите, ја покажува првата директна врска помеѓу микропластични концентрации на морското дно и струите, за што научниците се надеваат дека ќе им овозможат да го предвидат формирањето на жариштата и да го испитаат нивното влијание врз морскиот живот.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *