НЕСЕКОЈДНЕВНО: Крвав снег на Антарктикот (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Поларната станица на Антарктикот во Украина се најде во чудо, откако околниот снег доби крваво црвена боја, но научниците не се изненадени.

Loading...

Фотографиите од истражувачката станица Вернадски беа објавени на Фејсбук во понеделникот од украинското Министерство за образование и наука, во кое се вели дека снегот е таков во последните две недели.

Антарктик загуби 20 отсто од мразот за 9 дена (ФОТО)

Министерството, исто така, рече дека нема причина да се грижите за климатските промени и глобалното затоплување, бидејќи снегот ја сменил бојата поради морски алги со слој црвен каротин, познат како Chlamydomonas Nivalis.

Оваа трева е закопана длабоко под снегот во текот на зимата, но веднаш штом ќе се стопи, се пробива на површината за да се размножи, а сега е лето на Антарктикот.

Пливаше под мразот на Антарктик поради климатските промени (ФОТО)

Црвениот снег, сепак, не е феномен во Јужен Пол. Исто така се јавува во Арктикот, Алпите и другите планински предели, а сведоците велат дека мириса на лубеница.


Leave a Reply