На Германија дури ѝ недостасуваат затворски чувари

Сподели со своите пријатели

Познатиот недостиг на работна сила во Германија стигна и до затворите, а околу 2.000 работни места се слободни, пишува Дојче веле и наведува дека работата е тешка и не за секого, а е релативно слабо платена.

Loading...

„Ние не бараме Рамбо овде, туку изградени личности кои се грижат за нашите осуденици, со кои може да се разговара и кои учествуваат на курсеви и третмани“, вели Анабел Франсен, директорка на затворот Рорбах во близина на Мајнц, додавајќи дека тоа е тешко е да се најде соодветен персонал.

Во тој затвор 200 чувари и службеници континуирано се грижат за околу 500 затвореници и жени, а директорката вели дека 17 вработени сѐ уште не ја завршиле обуката, а сѐ уште не знае како ќе надоместат кога постарите ќе заминат во пензија.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  90 повредени во експлозија во џамија во Пакистан

Засега во Рорбах се снаоѓаат како знаат и умеат, но на сметка на затворениците, па спортската понуда во затворот е намалена.

За жал, за затворениците тоа значи дека поретко ги напуштаат ќелиите за да вежбаат во воздух или во спортска сала“, додава Франсен.

Германското здружение на вработени во казнено-поправните установи проценува дека во затворите ширум земјата недостигаат околу 2.000 чувари и друг персонал.

– Работата е во смени, тешка и често потценета. Тоа е опасна работа, тешка работа, мора да има подобри стимулации за тоа, вели Рене Милер, првиот човек на Синдикатот на вработените.

Тој синдикат бара подобри плати и пофлексибилен работен систем.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Во Тунис само 11 отсто од гласачите излегле на избори

Затворите во Германија се под јурисдикција на секоја од 16-те покраини, така што и платите се различни и првично се движат од 24.000 до 39.000 евра бруто годишно.

Во 2020 година, властите на покраината Хесен открија дека секој осми вработен во затворот има друга работа.

Тогаш се зборуваше дека просечната нето плата е 2.300 евра, што е пари што тешко може да се искористат за добро живеење во градовите како Франкфурт на Мајна.

Провинциите се склони кон привлекување нови сили на различни начини.

Во Бранденбург старосната група од која се регрутираат вработените беше проширена пред неколку години.

Наместо оние од 21 до 36 години, сега се бараат сите од 18 до 40 години. Во провинцијата Порање-Пфалц го реформираа образованието на затворските чувари и го скратија од две години на година и половина.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Иран доби покана за преговори за нуклеарната програма

Ова го критикуваа синдикалците, кои сметаат дека образованието треба да се интензивира, бидејќи во затворите има повеќе затвореници кои не зборуваат германски или се психолошки упадливи.

Самите затвори се обидуваат да најдат свежа работна сила, па во затворот Рорбах организираат отворени денови, а во автобусите со кои се превезуваат затвореници има билборди на кои пишува „Бидете дел од нашиот тим“, пренесува Танјуг.

Loading...