На Арктик доцни замрзнувањето на водата и создавањето мраз

Сподели со своите пријатели

Научниците предупредија дека поголемиот дел од Арктикот сè уште не започнал да замрзнува, иако е крајот на октомври, а засега ова е најдоцниот забележан период во кој мразот сè уште не е формиран.

Loading...

Научникот за клима Захари Леби од Државниот универзитет во Колорадо сподели серија графикони на социјалните мрежи, објаснувајќи дека Арктикот поминува низ историски период и дека количината на мраз во моментов е најмалку забележана количина во овој период.

Студија: Климатските промени веќе го трансформираат Нов Зеланд

„Износот оваа есен е апсурден, мора да обрнеме внимание на овие показатели за климатските промени“, изјави тој на Твитер.

Арктичкиот морски мраз обично ја достигнува најниската точка во септември, највисоката во март, а Леби истакнува дека дебелината на морскиот мраз е исто така под просекот, пишува Индипендент.

Активистите за заштита на животната средина предупредуваат дека недостатокот на мраз не само што е знак на трагични климатски промени, туку дека може да влијае на морскиот живот затоа што мразот со себе носи хранливи материи за арктичкиот планктон.

Пандемијата скоро воопшто не ги успорила климатските промени

Виновник за фактот дека морето не е доволно студено за замрзнување е невообичаено топлото време на северот на Русија и сибирскиот топлотен бран од изворот, како и глобалното затоплување.

Loading...

Формирањето на мраз на сибирскиот Арктик значително забави во последните неколку години, а 2020 година е најлоша по 2018тата.


Leave a Reply