Пандемијата скоро воопшто не ги успорила климатските промени

Сподели со своите пријатели

Глобалниот одговор на Ковид-19 немал речиси никакво влијание врз причините за климатските промени, се вели во новиот опширен извештај.

Иако емисиите на јаглерод диоксид значително се намалиле за време на карантинот, концентрацијата на долготрајни гасови во атмосферата продолжила да расте.

Loading...

Според студијата „Обединети во науката“, периодот од 2016 до 2020 година најверојатно ќе биде најтоплиот петгодишен период од почетокот на мерењето.

Авторите на студијата тврдат дека неповратното влијание врз климатските промени расте.

Бројни експерти од голем број меѓународни организации, вклучувајќи ги ООН и Светската метеоролошка организација (СМО), учествувале во подготовката на извештајот, кој дава нов увид во состојбата со климатските промени.

Студијата покажува дека карантините ширум светот имале значителен и непосреден ефект врз емисиите на стакленички гасови со намалување на дневните измерени вредности во април 2020 година за 17 проценти во споредба со претходната година.

Но, тој остар пад не се случил.

Со враќањето на светот на работа, емисиите се зголемиле и биле помали за пет проценти во јуни во споредба со истиот месец лани.

2020 година се очекува да заврши со пад на емисиите од 4 до 7 проценти.

Експертите посочуваат дека концентрациите на овие гасови во атмосферата прават разлика во однос на глобалните температури. Бидејќи СО2 трае со векови, додавањето дури и мала количина во атмосферата го зголемува потенцијалот за греење на сите гасови што се акумулирале со децении.

Loading...

Оваа нова студија покажува дека тоа е токму она што се случило на неколку клучни мерни станици за следење на состојбата на атмосферата.

На опсерваторијата Мауна Лоа на Хаваи, количината на јаглерод диоксид во примероците на воздухот се зголемила од 411 честички на милион во јули 2019 година на 414 во јули оваа година.

Слично се покажало на мерна станица во Тасманија за три честички на милион.

Експертите проценуваат дека ова јасно го покажува правецот на концентрацијата.

„Концентрациите на стакленички гасови кои се веќе на највисоко ниво во последните три милиони години продолжија да растат“, вели генералниот секретар на СМО, Петери Таалас.

„Овој извештај покажува дека климатските промени продолжиле по својот пат непречено и покрај тоа што се спроведени многу аспекти од нашите животи.

Извештајот исто така го потенцира јазот помеѓу она што треба да се направи за да се спречи натамошно зголемување на глобалните температури и реалните напори за намалување на емисиите.

Според студијата, светот треба да ги намали емисиите што соодветствуваат на „производството“ на овие гасови во шесте земји со најголеми загадувачи до 2030 година, доколку сака да има шанса да го ограничи зголемувањето на глобалната температура за помалку од 1,5 степени Целзиусови.

За да се постигне ова, би било потребно да се намалат емисиите на јаглерод диоксид предизвикани од пандемијата – во текот на целата деценија.

Експертите, исто така, забележаа постојано зголемување на нивото на морето, така што помеѓу 2016 и 2020 година имаше зголемување од 4,8 мм годишно во споредба со 4,1 мм бидејќи нивото на морето се зголемуваше годишно од 2011 до 2015 година.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *