Мозокот реагира на сирењето како на тешка дрога, тврди науката

Сподели со своите пријатели

Сирењето содржи хемикалии кои можат да бидат откриени во некои дроги, објавија научници, цитирани од „Индипендент”.

Loading...

Екипата истражувачи, чија цел е да истражуваат зошто луѓето се зависници од некои видови храна повеќе отколку кон други, утврдиле дека сирењето ја содржи во себе хемикалиjaта казеин.

Сирењето може да биде клуч за посреќен живот

Супстанцата која може да биде откриена во сите млечни производи, ги отклучува опиоидните рецептори во мозокот кои се одговорни за цигарата. Според авторите преработената храна се поврзува многу повеќе со пристрасносто однесување, а најтешко е да се откажеме од мрсните јадења. Меѓу најпознатите видови зависна храна  се оние што содржат сирење.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Како да препознаете дека имате недостаток на витамини во организмот?

Истражувањето на научниците е составено од две фази. При првата тие побарале од 120 студенти да одговорат на прашалникот од Скалата за зависност на храна на универзитетот Јеил и да рангираат 35 чинии со различна хранлива вредност.

Колку калории има во едно парче пица?

Во вториот дел од анкетата 384 луѓе биле замолени да ги пробаат истите 35 чинии, но овој пат во редоследот по кој учениците ги подредиле.

Меѓу откритијата на научниците мастите се поврзуваат со проблемите во исхраната, без разлика дали некој човек има вакви проблеми или е зависник од храната.

Loading...