Можат ли миленичињата да се заразат со коронавирус и што можеме ние да направиме?

Сподели со своите пријатели

Коронавирусот, како што веќе ни е познато, може да ги нападне и домашните и дивите животни.

Ако веќе имате домашно милениче, сигурно сте загрижени и за тоа дали е изложено на ризик од коронавирус, но и се прашувате како можете да го заштитите.

Loading...

Сите митови и заблуди за коронавирусот

Од коронавирус може да збаолат и коњи, крави, камили, но и домашни кучиња и мачки. Засега нема регистрирани случаи на домашно милениче носител на коронавирус, но нема ниту докази дека луѓето можат да го пренесат на нивните миленици.

Сепак, шансата за да се зарази миленичето е мала, особено доколку го чувате само дома и не е во контакт со други животни.

Од друга страна, една од главните препораки е да бидете внимателни во контактот со уличните животни, да избегнувате галење и допирање и задолжително да ги измиете рацете, без разлика дали сте го допреле животното или не.

Како патниците во авионот да се заштитат од коронавирусот?

Ако имате куче, имајте предвид дека заштитната маска не е ефикасна кај него.

Најдобро е да се консултирате со ветеринар дали вашето домашно милениче може да прими одредена вакцина или серум за заштита од респираторни заболувања.

Доколку животното го чувате дома, тоа е занемарливо малку изложено на ризикот.

Loading...

Тие се богатат на сметка на заболените од Коронавирусот (ФОТО)

Ако се плашите дека вие можеби сте носител на коронавирус, тогаш морате веднаш да се јавите на тестирање, да избегнувате блиски контакти со најблиските, вклучувајќи ги и милениците.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *