Како патниците во авионот да се заштитат од коронавирусот?

Сподели со своите пријатели

Луѓето кои често патуваат со авион, или оние кои треба да патуваат овој период, се повеќе се плашат од епидемијата на сезонски грип, но и од коронавирусите.

Loading...

Студијата на Институтот за технологија во Масачусетс вели дека само 20 проценти од патниците можат да се пофалат со чистота на рацете.

Во Кина поради Коронавирусот милениците ги фрлаат низ прозорец

Главниот услов за хигиена е миење на рацете со вода и сапун во интервал од 15 секунди на секој час. Ако 60 проценти од сите патници на аеродромите имаа чисти раце, глобалното ширење на епидемијата ќе забави за дури 69 проценти, велат авторите на студијата.

Не можат да бидат засегнати хигиенските навики на стотици илјади луѓе, но секој одговорен патник треба да ги преземе неопходните чекори за зачувување на здравјето.

Тие се богатат на сметка на заболените од Коронавирусот (ФОТО)

Фокс њуз издвои некои од најважните.

1. Антибактериски марамчиња

Loading...

Бришењето на седиштата со хигиенски марамчиња со алкохол е основна форма на заштита. Покрај тоа, препорачливо е да ги избришете масата, потпирачот за рака, приклучокот на безбедносниот ремен и вентилацискиот отвор.

„Чистењето на местата кои најчесто се допираат е еден начин да се борите против опасните бактерии“, вели инфектологот Дебра А. Гаф и ги советува патниците да понудат вишок марамчиња за луѓето во нивната околина.

„Исчистениот простор ќе донесе придобивки за сите“, додава Гоф.

Дали лилјаците се опасни за човештвото? Овој цицач е домаќин на коронавирусот и еболата!

2. Валкани седишта

Без разлика дали патникот има билет за економска или бизнис класа, антибактериските марамчиња не помагаат во овој случај.

Некои патници со себе носат прекривачи за седиштата и мас аза еднократна употреба. Студијата за чистота на авионите сугерира дека потпирачите за глава се далеку највалкани и погодни за развој на Ешерихија коли. Ова е уште една причина да размислите да носите ќебе пред да патувате.

Коронавирусот дел од кинескиот хемиски арсенал? Теории на заговор за болеста која шири страв низ светот

Loading...

3. Допирот е причина за инфекцијата

Настојувањето да заземете што поголем простор на авион може да биде сериозен ризик по здравјето. Користењето на делови за одложување на личните предмети е еден од факторите на ризик. Во текот на неделата, стотици патници ги допираат, што е местото каде што се јавува најголема концентрација на бактерии.

Според студијата од универзитетот Емори, најбезбедно место за седење во авионот е крај прозорецот.

Коронавирусот се шири низ мукозните канали, така што патниците кои делат повеќе простор со другите се повеќе изложени на инфекции.

Му се закануваат ли на човештвото смртоносни вируси од вселената?

Учесниците во студијата кои имале седиште покрај прозорецот го намалиле нивниот контакт со другите патници. Со тоа, тие ја намалиле можноста за инфекција.

Бројот на заболени луѓе од почетокот на епидемијата надминува 73.000, при што најмалку 1.868 починаа како резултат на коронавирусот.


Loading...

Leave a Reply