Мелодијата на алармот влијае на тоа колку брзо ќе се разбудиме

Сподели со своите пријатели

Истражувањата покажуваат дека постои супер лесен начин да ја разубавите вашата утринска рутина и поради тоа да се чувствувате посвежи и полесно да се разбудите.

Loading...

Истражувачите откриле дека префрлањето на вашиот аларм на повеќе мелодичен звук може да помогне да се спречи вознемиреноста што алармот ја создава во вас.

Луѓето што имаат потешкотии со будењето се поинтелигентни

Ќе направи да се чувствувате подобро веднаш по будењето и ќе ви овозможи да бидете попродуктивни цел ден.

Според Стјуарт Мекфарлејн, водечки истражувач во Кралскиот институт за технологија од Мелбурн, иако е познато дека огромното мнозинство луѓе користат аларми за да се разбудат, многу малку е проучено за тоа како тие можат да влијаат на тоа како се чувствуваме кога ќе се разбудиме.

Зошто будењето е стресно?

За да се испита оваа област на интерес, тимот на Мекфарлен побарал од 50 студенти да го снимат типот на звук што ги буди, како и нивната состојба веднаш по будењето, да го утврдат „нивото на будност“ во тој момент.

Резултатите покажале дека повеќе мелодични аларми биле поврзани со пониски нивоа на нестабилност, за разлика од алармите категоризирани како „немелодични“ и „помалку мелодични“ со кои била поврзана поголема нестабилност. Тоа се наизменични аларми засновани на мелодијата „бип-бип“.

Loading...

Покрај „будењето“ откриена уште една делотворност на кафето

– Сметаме дека остар бип се меша или ги збунува нашите мозочни активности кога ќе се разбудиме, додека повеќе мелодичен звук како на пр. Песните „Добра вибрација“ од Бич Бојс или „Близу до мене“ од Кјур можат да ни помогнат да се разбудиме поефикасно – рече коавторот на студијата, Адријан Диер.

Истражувачите исто така одговора на прашањето зошто исчезнувањето на утринската слабост е толку важно и колку будењето поефикасно влијае на целодневното функционирање.

– Луѓето треба да бидат свесни за негативните ефекти на инерцијата на спиењето врз човековото функционирање по будењето. Мачнината што може да се почувствува во текот на оваа фаза обично трае до 30 минути, меѓутоа, меѓутоа пријавени се и периоди од 2 до 4 часа – изјави Мекфарлен за Псипост.

ИМАТЕ КОШМАРИ? Научниците дадоа објаснување зошто тоа се случува!

Ова во основа значи дека лошиот аларм за будење може да ве натера да се чувствувате споро и слаби во текот на повеќето утрински часови, како и во текот на денот, што има негативно влијание врз продуктивноста.

Значи, клучот е во алармот. Променете го тонот на вашиот аларм и искористете ги придобивките од таквото будење, советуваат истражувачите.


Loading...

Leave a Reply