ИМАТЕ КОШМАРИ? Научниците дадоа објаснување зошто тоа се случува!

Сподели со своите пријатели

Луѓето поминуваат една третина од својот живот во спиење, а експертите го истражуваат значењето на соништата долго време.

Loading...

Благодарение на технологијата, сега е можно да се следат мозочните активности за време на спиењето, а научниците и психолозите ширум светот ги споделуваат резултатите од испитувањето на оваа интересна тема.

Еве неколку работи што научниците ги откриле кои се однесуваат на кошмарите и чудните соништа.

Кошмарите се пораки од нашите соништа дека нешто не е во ред

Зошто сонуваме чудни соништа?

Сигурно дека секој од нас еднаш имал еден од оние соништа каде што ни се случиле чудни работи и секое чувство за тоа исчезнало кога се разбудивме. Постојат неколку објаснувања зошто тоа се случува, пренесува Bright Side.

Секоја личност има свои уникатни соништа затоа што сите имаме различни искуства и занимања во текот на денот. Откако заспавме, нашите мозоци продолжуваат да работат напорно, одвојувајќи различни моменти во краткорочна и долгорочна меморија.

Тој ги споредува настаните што се случиле неодамна, со оние што се случиле претходно, и затоа можеме да видиме слики од нашето детство, како играме со некогашно милениче на местото каде што порано живеевме.

Loading...

Сето ова се случува во РЕМ фаза или фаза на брзо движење на очите која трае 10-20 минути и се повторува неколку пати во текот на ноќта.

Овие мотиви во соништата претскажуваат дека ви доаѓа љубовта

Оваа фаза е позната и како парадоксален сон и била именувана затоа што активноста на мозокот е слична на онаа на состојба на вудност. Во оваа фаза, сите делови на мозокот остануваат активни, освен логичкиот дел.

Поточно, концентрацијата на серотонин и норепинефрин, кои се невротрансмитери одговорни за логика и внимание, се намалуваат за време на спиењето. Поради оваа причина, не треба да изненадува што нашите соништа немаат никаква врска со здравиот разум. Ние само сфаќаме дека сè се случило во сон само кога ќе се разбудиме.

Зошто имаме кошмари?

Што се случува во тие моменти кога сонуваме за апокалипса и зомби, несреќи и други непријатности?

Научниците од Швајцарија и Америка спроведоа експеримент за да го пронајдат одговорот на ова прашање.

ТАЈНИТЕ НА СОНИШТАТА: Што значи кога го сонувате шефот, семејството или пријателот?

Loading...

Според нив, ова е еден вид тренинг за нервниот систем, што им помага на луѓето да се справат со негативните емоции во реалниот живот. Во својот напис, научниците напишале дека емоциите што ги чувствуваме во соништата ни помагаат да издржиме емотивен притисок и да нè подготват за можен стрес во иднина.

Научниците проучувале активности во неколку делови на мозокот за време на спиењето, користејќи електроенцефалограм.

Тие разбудиле 18 волонтери неколку пати во текот на ноќта и ги прашале какви соништа имаат и дали се кошмари. Благодарение на нивните одговори и анализата на мозочната активност, истражувачите идентификувале две зони во мозокот одговорни за кошмарите. Ова се инсулата и средниот дел од церебралниот кортекс.

Овие два дела од мозокот се активираат и во ситуации кога лицето е вознемирено или исплашено и во реалниот живот.

СОНИШТА: Народни толкувања или психологија?

Инсулата е одговорна за проценка на емоциите и започнува автоматски веднаш штом лицето чувствува вознемиреност. Централниот дел на церебралниот кортекс го подготвува лицето да реагира соодветно кога се појавува закана и го контролира однесувањето на една личност кога е во опасност.

Во понатамошните истражувања, научниците откриле дека оние што имале подолги и почести кошмари, помалку грубо реагирале на негативни работи во реалноста.

Досега, докажано е дека нашата потсвест комуницира со нас на овој начин и ни помага да ги решиме проблемите што нè засегаат.

Loading...

Неверојатни факти за соништата кои сигурно не сте ги слушнале

На пример, ако гледаме како се бркаме во нашите соништа, тоа е поврзано со нашите нерешени проблеми во реалниот живот. Сепак, како што е кажано погоре, соништата се недоволно проучени и многу интересни работи за нив допрва треба да се откриваат.

Image by Stefan Keller from Pixabay

Еве неколку познати факти за соништата:

Штотуку научени вештини и знаења како на пр. свирење пијано, тие се сместени во потребните „полици“ во нашиот мозок за време на спиењето. Ова ни помага полесно да се сеќаваме на нив. Значи, без разлика дали се подготвувате за испит или сакате само да го запаметите списокот со работни обврски за следниот ден, добар ноќен сон ќе ви помогне во тоа.

Човекот ќе преживее подолго без храна отколку без спиење.

Loading...

Рекордниот број на денови регистрирани кај едно лице без спиење е 11. Не препорачуваме да го пробате овој експеримент затоа што, покрај сериозно оштетување на вашето здравје, може да има и фатален исход.

7 начини како да се справите со раното станување

Околу 15% од луѓето во светот се месечари

Не само што можат да седнат на креветот за време на спиењето и да одат од соба до соба, туку можат да ја напуштат куќата и да патуваат на долги растојанија за време на спиењето. Многумина веруваат дека месечарите не треба да се будат, но навистина е само мит. Напротив, честопати е неопходно да ги разбудите.

Луѓето кои немаат доволно спиење може да имаат зголемен апетит

Loading...

Причината за ова е што нивниот лептин (хормон за регулирање на апетит) се намалува.

Интересни факти за човековото тело кои не сте ги знаеле

Во првите 5 минути по будењето, забораваме 50% од нашите соништа

Откако ќе поминат 5 минути, забораваме скоро сè што сме виделе во соништата. Сигмунд Фројд верувал дека на овој начин мозокот се обидува да отстрани сè од меморијата, затоа што соништата се само наши скриени мисли.

Сепак, денес постои една сосема друга теорија која вели дека целосно го вклучуваме мозокот откако ќе се разбудиме и ги забораваме нашите соништа како резултат на неговата активна работа.

Loading...

Leave a Reply