Климатските промени може да ја влошат состојбата со респираторните заболувања

Сподели со своите пријатели

Луѓето со белодробни заболувања се меѓу најранливите на климатските промени, рекоа група експерти за респираторни болести, повикувајќи на итна акција за запирање на климатските промени и намалување на загадувањето на воздухот.

Loading...

Високите температури, променливите временски модели, зголемувањето на поленот и другите алергени, како и шумските пожари, бурите од прашина и сообраќајот базиран на фосилни горива, ги влошуваат постоечките респираторни услови или може да создадат нови.

Влијанието на климатските промени врз планетата и човековото здравје сега е „неповратно“ и двете се меѓусебно поврзани, велат авторите.

„Симптомите ќе се влошат, за некои тоа ќе биде фатално“

Се проценува дека 6,7 милиони луѓе ширум светот и 373.000 во Европа умреле поради загадениот воздух во 2019 година, а стакленички гасови и загадување на воздухот имаат многу исти извори.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Саудиска Арабија: Ако Иран набави нуклеарно оружје, ќе набавиме и ние

Во едиторијалот на European Respiratory Journal, авторите побараа ЕУ, во согласност со препораките на Светската здравствена организација (СЗО), да ја намали безбедната граница за загадување на воздухот.

„Климатските промени влијаат на здравјето на сите, но респираторните пациенти се веројатно меѓу најранливите“, вели професорката Зорана Јовановиќ Андерсен од Универзитетот во Копенхаген и автор на извештајот.

„Тоа се луѓе кои веќе имаат тешкотии со дишењето и се многу поранливи на нашата променлива клима. Нивните симптоми ќе се влошат, а за некои тоа ќе биде фатално“.

Опасности за децата

Децата се повеќе погодени од климатските промени и загадувањето на воздухот, бидејќи нивните бели дробови се уште се развиваат, тие дишат побрзо и вдишуваат два до три пати повеќе воздух од возрасните бидејќи поминуваат повеќе време надвор.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Шпанија: Користеле вештачка интелигенција за да создадат лажни голи слики на малолетници

Изложеноста на загадениот воздух рано во животот може да ги направи луѓето со поголема веројатност да развијат хронични белодробни заболувања, како што е хронична опструктивна белодробна болест, подоцна во животот, велат авторите.

Намалувањето на емисиите на стакленички гасови и запирање на понатамошното затоплување на планетата би довело до „суштински и директни придобивки“, пишуваат авторите, бидејќи здравјето на луѓето брзо ќе се подобри како што воздухот станува почист.

Неодамнешните извештаи на СЗО наведуваат дека намалувањето на емисиите ќе резултира со подобар квалитет на воздухот, па затоа регулирањето на загадувањето на воздухот треба да биде „во центарот“ на секоја климатска стратегија, напишаа авторите.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Јужна Кореја воведе нови санкции за Северна Кореја