Католиците го празнуваат Божиќ

Сподели со своите пријатели

Припадниците на Римокатоличката и  другите христијански цркви,  кои се раководат според Грегоријански календар го прославуваат  Рождество Христово (Божик).

Според библиската приказна  денес се слави еден од најголемите празници денот кога Исус Христос  младенецот на Јосиф и Марија,  дојде на овој свет да со искупи од гревовите човечкиот род.

Божик  на денешен ден го прославуваат и многу православни автокефални цркви, со исклучок на Македонската, Руската, Ерусалимската, Грузиската и Српската православна црква, коишто ќе го прослават на 7-ми јануари според Јулианскиот календар.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.