Како ЛСД влијае на човековиот мозок? (видео)

Сподели со своите пријатели

ЛСД е веројатно најсилната дрога која ја измислило човештвото. Со децении без конкретни заклучоци научнциите ги истражувале ефектите, уште од 1938 година, кога ја креирал Албер Хофман.

Loading...

Од далечните 60ти години ан 20 век, ЛСД е забранет така да сите истражуања се стопирани. Денес, скоро половина век подоцна, научниците започнуваат да доаѓаат до заклучоци и нејзините секако негативни, но и позитивни дејства.

Колку време дрогата се задржува во крвта, уринот и косата?

Имено, ЛСД, како што велат, може да се користи при лечење од депресија, но прецисното дозирање уште не е одредено.

Ефектите се различни, но скоро сите корисници се сложуваат дека чувството на единство со природата и сопственост е заеднички за сите нив.

Зошто? Дали е во прашање „трип“ или има малку вистина во нивните сведочења. Стигмата која наркоманите ја носак секако не помага на нивните тврдња, но затоа тука е науката.

Секојдневно убива илјадници луѓе: Дрога што е 50 пати појака од хероинот

Бидејќи денес е можно да се мери прецизноста на мозочната активност, научниците успеале да измерат невообичаен крвен притисок, активирање на нервниот систем, мозочните бранови и замрежување на субјекти под дејство и дошле до неверојатно откритие, а како дејствува ЛСД врз мозокот можете да погледнете во приложеното видео.

Loading...

Ова откритие за неврологијата е исто како откривање на Хигзоновата бозонова честичка за физиката, рекол професорот Дејвид Нат од лондонскиот Империал Колеџ.

ТЕРАПЕВТИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ: Децата кои добиваат ќотек се склони на дрога и депресија

Ова секако не значи дека злоупотребата на споменатиот наркотик се одобрува. Опасностите и натаму се многу поголеми од потенцијалната корист.


Leave a Reply