Израелски воен аналитичар: Предавањето не е опција за Хамас

Сподели со своите пријатели

Израелскиот воен аналитичар Амос Харел рече дека за Хамас „предавањето“ пред тековната копнена инвазија на Појасот Газа воопшто не е опција.

Loading...

Според Ал Џезира, во напис објавен во вторникот во израелскиот весник Хаарец, Амос Харел се осврнал на прашањето за жестоките борби меѓу Хамас и Израел во Газа и смртта на израелската армија.

Тој, исто така, рекол дека Израел се уште е далеку од поразот на Хамас, додавајќи дека лидерот на движењето, Јахја Синвар, нема намера да издава наредби на своите луѓе да престанат да се борат.

Иако призна дека израелската армија трпи загуби и дека Хамас е малку веројатно да се предаде, израелскиот воен аналитичар смета дека силата што ја користи армијата, преку распоредувањето на три борбени тимови во Газа и огромната штета што тие ја предизвикуваат, вроди со плод.

Израел: Крај на операциите само кога Хамас ќе биде поразен

Харел привлече внимание на фактот дека израелската армија во одредени ситуации се соочила со жесток отпор од борците на Хамас, но смета дека тие тешко можат да одолеат на израелскиот воен притисок во западниот дел на градот Газа и неговите северни предградија.

Тој рече дека Хамас ќе се обиде да постигне договор за размена на затвореници, што ќе го претстави како стратешка победа.

Според израелски аналитичар, армијата овој пат добила одобрение за голема копнена операција без оглед на стравувањата на политичарите од неуспех и загуби.

Во врска со појавата на меѓународен притисок врз Израел да ја прекине војната, тој изјави дека израелските офицери во Газа веруваат дека „операцијата треба да заврши само кога Хамас ќе биде поразен“.

Loading...

Што се однесува до уништувањето предизвикано од израелската инвазија, Харел рече дека може да поминат години за да се отстранат последиците од тоа уништување.