Измислен пријател – сигнал за тревога

Сподели со своите пријатели

Дали вашиот тригодишник зборува, се расправа и смее со лице кое всушност не постои? Дали повеќе од пет пати сте помислиле дека има измислен пријател? Доколку е така, не паничете веднаш. Но, ако „работата“ потрае, тогаш имате причина за реакција.

Loading...

ПОРАЗИТЕЛНО: Децата наскоро нема да знаат да гледаат на часовник со стрелки

Експертите велат дека многу деца од шест до седум годишна возраст имаат некоја личност која не постои, а замена за тоа е играчка, друга личност или сродно суштество.

Или тоа е само начин денот да биде поинтересен и повозбудлив. И тоа е сосема во ред. Но, доколку имагинариот другар го „пренесе“ и во училишна клупа, тогаш родителот има простор за страв.

Пет совети за воспитување на децата кои можеме да ги преземеме од Швеѓаните

И мора побргу да реагира, односно да побара стручна помош.

– Тоа може да укажува дека детето има одредена траума. Измислен пријател е често сигнал за немоќта на детето, страв, асоцијалност, фрустрација. Тоа може да биде апел за помош. Обрнете внимание како изгледа „разговорот“ на детето со измислената личност, кои особини, навики и карактеристики му ги има доделено, вели детскиот психолот Марија Оноре.

Правила за воспитување според древна тибетанска метода: Како децата да ве почитуваат цел живот?

Loading...

Врз основа на тоа може да се открие трага која води до проблемот на детето, затоа што истражувањата покажале дека децата на имагинарните суштества обично ги препишуваат свотие стравови и тешкотии.

Затоа, ако тоа се повторува и по седматта година, обратете се кај психолог.


Leave a Reply