Правила за воспитување според древна тибетанска метода: Како децата да ве почитуваат цел живот?

Сподели со своите пријатели

Секој родител сака неговото дете да прерасне во среќен и мудар човек. Сепак, како да се дојде таму често зависи од социјалните правила и од она што некои сметаат дека е правилно и мудро.

Loading...

Во книгата „The Tibetan Art of Parenting: From Before Conception Through Early Childhood“ од Ани Мејден Браун, Еди Фарвел и Др. Дики Најеронг е објаснето како Тибетанците ги воспотуваат своите деца.

Оваа мистична земја честопати се опишува како земја на мудроста и духовноста, населена од среќни луѓе, и токму во оваа книга е запишан секојдневниот живот со доза на мудрост.

Според книгата, во детството има четири важни периоди.

Период до 5 години – Однесувајте се кон вашето дете како крал 

Линијата помеѓу послушноста и разбирањето мора да биде видлива. Ништо не треба да биде забрането, а расејаноста треба да се користи како алатка од сите родители.

Овие први години од животот ја обликуваат активноста, љубопитноста и интересите на детето.

Родителите не смеат да заборават дека детето сè уште не може да направи долги логички активности и казната ќе ја гледа како сузбивање на силата.

Loading...

Image by dawnfu from Pixabay

Период од петта до десетта година – Однесувајте се кон вашето дете како роб

Ова е период кога можете да го третирате вашето дете како „роб“. На децата треба да им се дадат задачи и тие треба да бидат извршени. Сите неуспешни работни активности се казнуваат со совети и објаснувања.

Сепак, физичката казна треба да се избегнува по секоја цена. Ова е време кога интелигенцијата активно се развива.

Исто така, детето треба да научи да ги предвиди реакциите на луѓето за нивните постапки, да има позитивен став кон другите и да избегнува негативни манифестации.

Главниот фокус треба да биде на зајакнување на желбата на детето за знаење.

Loading...
Image by 吳 振義 from Pixabay

Период од десет до петнаесет години – третирајте го детето подеднакво

Иако можеби ова звучи чудно, бидејќи родителот е личност со многу повеќе искуство и образование, детето треба да се однесува на ист начин како и вие.

Сега е вистинското време да проверите кај вашето дете за важни теми за да се обезбеди нивната независност. Постојано да давате совети и трикови додека ги слушате нивните барања и предизвици кои треба да бидат приоритет за вас.

Во овој период се развива автономија и независност на размислувањето и мислата.

Период од петнаесет години – постапувајте со вашето дете со почит

Почитувањето е последната лекција, но не помалку важна.

Сега е предоцна да научиме на која било друга вредност, време е да ги искористи придобивките од работењето со него.

Loading...

Во текот на оваа важна фаза, внимавајте на следниве тибетски мудрости, бидејќи тие можат многу да ви помогнат.

Image by 佳雨 王 from Pixabay

 1. Почитувајте ја едноставноста на умот на децата

Според психотерапевтот, социјалниот психолог и автор на книгата Др. Ен Мејден Браун, детето има едноставен ум пред да се развие и е подготвено да ги поврзе искуствата, емоциите и мислите со ситуации и минати искуства.

2. Не занемарувајте имитација, памтење, допир и движење

Loading...

Тибетанците потенцираат дека ги учат децата преку имитација, памтење, допир и движење, така што целото значење на материјалот може да влезе во свеста интуитивно и интелектуално.

3. Создадете чиста едукативна средина

За Тибетанците, околината за учење треба да биде чиста и грижлива. Грешките треба да се коригираат без осуда. Исто така, децата се ранливи и треба да бидат заштитени и излекувани кога доживуваат стравови или вознемирувачки слики.

4. Фокусирајте се на основните вредности

Може да покажете сочувство, искреност и споделување на вредности на вашите деца со нивното однесување затоа што децата имитираат такво однесување.

Loading...

Image by 吳 振義 from Pixabay

5. Хармонија за сите

Хармонијата во односите е високо ценета, важно е дури и малите деца да се научат како да учествуваат во урамнотежена интеракција и да не се натпреваруваат со возрасни, други деца, животни, природа…

6. Заборавете на понижување и физичко казнување

Loading...

 Тибетанците веруваат дека родителите ги тепаат своите деца само затоа што не можат да се одбранат.

Што може да се случи ако не се следат овие правила?

Ако го „давите“ детето до пет години, ја потиснувате неговата виталност, желбата за живот и интелигенција.

Ќе го научите безумно да се покорува на бруталната сила и тоа да го направи лесен плен за сите лоши луѓе и манијаци.

Ако продолжите да се однесувате кон вашето дете како да е „крал“, тој или таа ќе стане неспособно да работи по петата година и ќе му недостасува духовен напор.

Ако го третирате вашето дете како бебе по десетгодишна возраст, тие ќе прераснат во несигурна личност.

Loading...

Image by Gerhard Spreitzer from Pixabay

Детето може да стане зависно од пријател или околина што не секогаш ќе има добро влијание.

Ако не го почитувате детето после 15 години години, тие нема да ви простат и ќе ве остават што е можно побрзо.


Leave a Reply