ПОРАЗИТЕЛНО: Децата наскоро нема да знаат да гледаат на часовник со стрелки

Сподели со своите пријатели

„Колку е часот?“, Прашуваат тие, и ние поседуваме по мобилниот да одговориме на прашањето.

Loading...

Кога станува збор за новите генерации, се чини дека нема да можат да го прочитаат времето од традиционалните часовници!

Во 21 век, повеќето од нас се навикнати да читаат многу работи од екранот, а за тоа дефинитивно е потребно време.

„Колку е часот?“, Прашуваат тие, и ние поседуваме мобилниот да одговори на прашањето.

Кога станува збор за нови генерации, тие прават сè, така што времето повеќе не чита од часовникот. Зошто?

Зошто училиштата во Велика Британија решија да отстранат аналогни часовници и да ставаат дигитални на sидовите на нивните училници, така што децата да знаат за кое време е, бидејќи тие се сè послаби во користењето на традиционалниот часовник.

Малком Тром, заменик генерален секретар во Здружението на училишни и лидери на колеџ (ASCL), рече дека учениците под 18-годишна возраст се навикнати на дигитални услуги.

Тој вели дека денешната генерација не е толку добра во читањето на „лицето“ на традиционалниот часовник како и постарата генерација. Тој додава дека тие се навикнати да имаат дигитален временски приказ на својот мобилен или компјутер. Ова не е изненадувачки, бидејќи скоро се што имаат студентите денес е дигитално.

Loading...

Патем, Тробе е поранешен учител, така што тој вели дека наставниците сакаат нивните ученици да бидат што е можно порелаксирани во испитниот амбиент, а традиционалните часови можат да создадат непотребен стрес за нив.

Децата не сакаат да гледаат на часовникот, а уште помалку да држат пенкало

„Вие не сакате да кренете рака за да прашате колку е часот. Училиштата неизбежно ќе сторат сé што можат децата да се чувствуваат опуштено колку што можат. Всушност, е голема предност да се користат дигитални часовници во тест-просториите затоа што е полесно да се погреши времето на аналоген часовник“, вели Тробе.


Leave a Reply