Изгледаат како мали црви, а всушност се најотпорните суштесва на планетава

Сподели со своите пријатели

Иако тардиградите се ситни суштества со комичен изглед, тие се едни од најотпорните живи видови.

Loading...

Научниците успеале да откријат дека некои единки можат да се пофалат со уште едно супермоќно својство, неочекуван заштитен флуоресцентен штит што одбива смртоносно ултравиолетово зрачење.

Пронашол суштества кои вредат злато, па исчезнал (ФОТО+ВИДЕО)

Tardigrade, исто така познат како водени мечки, се микроскопски суштества што живеат во копно, слатка вода и мал број на мориња.

Нивната големина на телото се движи од неколку микрони до еден милиметар. Нивното тело е во форма на црв и е круто, поделено во четири сегменти и има по неколку екстремитети на секој сегмент.

Сепак, нивната способност да преживеат инспирира стравопочит. Овие суштества можат да преживеат во вакуумот на вселената, на екстремни температури и под екстремен притисок, и можат да издржат интензивно јонизирачко и ултравиолетово зрачење.

Една од нивните тактики за преживување е да имаат способност да се намалат во состојба на хибернација во која ќе можат да преживеат со децении, додека истовремено произведуваат протеини кои ги штитат нивните клетки.

Ова се најбизарните божиќни митолошки суштества, едно постои и кај нас

Loading...

Сега е откриен друг заштитен механизам што се чини дека им помага на тардиградите да се справат со потенцијално смртоносна ултравиолетова светлина, а тоа е еден вид флуоресцентна супстанца која апсорбира такво зрачење и потоа ослободува енергија како сина светлина.

– Нашата студија сугерира дека овие суштества можат да преживеат на најсушните и сончеви места на Земјата – вели д-р Сандеп Есварапа, коавтор на студијата.

Во една статија објавена во списанието Bayoloji Letters, Есварапа и неговите колеги наведуваат дека пронашле нов вид тардиград во примерок од мов што бил фатен на ѕидот на нивниот институт.

Милион видови живи суштества во опасност од изумирање

Кога и двајцата пронашле видови, наречени Paramacrobiotus BLR, и другиот, H exemplaris, биле изложени на ултравиолетова светлина 15 минути, а само првиот преживеал. На нивно изненадување, преживеаниот вид испуштил сина светлина за време на изложеноста.

За подетално истражување на овој феномен, тој ја покрил тардиградата чувствителна на УВ со оваа флуоресцентна супстанца. Резултатите покажале дека екстрактот од оваа супстанца обезбедува барем делумна заштита, бидејќи половина од Х примероците успеале да преживеат неколку дена.

– Постојат и други видови кои покажуваат толеранција на УВ зрачење, но Paramacrobiotus BLR е единствениот што има флуоресценција како механизам за да се спротивстави на ова смртоносно зрачење – нагласува Есварапа.

ЧУДОВИШТА ОД ДЛАБОЧИНИТЕ: 15 суштества кои живеат во морето (ВИДЕО)

Loading...

Професорот Лукаш Кацмарек, експерт за тардиграда од полскиот универзитет „Адам Мицкиевич“, кој не учествувал во ова истражување, смета дека оваа студија поддржува претходни дела кои ги покажуваат можностите за употреба на супстанции што произведуваат тардиграда за заштита на други организми од штетни услови на животната средина.

Сепак, Кахмарек додава дека тимот не успеал да идентификува супстанца која обезбедува заштита од ултравиолетово зрачење, истакнувајќи дека таа заштита не може да доаѓа од флуоресценција, туку можеби од некои протеини.

 


Leave a Reply