Гутереш: Украинската криза може да доведе една петтина од човештвото до сиромаштија

Сподели со своите пријатели

Генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш, кој во март ја формираше Групата за одговор на кризи за глобалните импликации на Украина врз храната, енергијата и финансиите, ги повика сите земји да ги одржат своите пазари отворени и да се спротивстават на храната, прекумерната акумулација на суровини и производи.

Loading...

Во текстот на авторот „Војна во Украина: Тивок напад врз светот во развој“, Гутереш ги повика сите земји да се спротивстават на неоправданите и непотребни ограничувања на извозот и да ги стават резервите достапни на земјите каде што постои најголем ризик од глад и недостаток, објави Канцеларијата на ОН.

 

Песков: Путин не одбива средба со Зеленски, го чека текстот на договорот

 

„Ова не е време за протекционизам. Ако дејствуваме заедно, ќе има доволно храна за секоја земја да ја надмине оваа криза“, рече Гутереш, додавајќи дека за народот на Украина руската инвазија е кошмар и хуманитарна катастрофа од застрашувачки размери, а дека надвор од Украина и тивок напад врз светот во развој.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  ММФ обезбеди нов заем од пет милијарди долари за Украина

„Оваа криза може да доведе до 1,7 милијарди луѓе, односно една петтина од човештвото, до сиромаштија, сиромаштија и глад, на размери што не се забележани со децении“, рече Гутереш.

Тој предупреди, кога станува збор за енергијата, дека употребата на стратешки залихи и дополнителни резерви може да помогне да се ублажат ефектите од актуелната енергетска криза на краток рок.

Loading...

 

Специјалците објавија фотографии: Го уништивме мостот кога преку него поминуваше руски конвој

 

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Јапонија: 72.000 луѓе евакуирани поради тајфун

„Сепак, единствено среднорочно и долгорочно решение е забрзување на искористувањето на обновливите извори на енергија, на што не влијаат промените на пазарите. На овој начин ќе може постепено да се елиминира употребата на јаглен и сите други фосилни горива“, истакна Гутереш.

Кога станува збор за финансиите, Г-20 и меѓународните финансиски институции мора, како што наведе, да влезат во режим на вонредна состојба и да најдат начин да ја зголемат ликвидноста и фискалниот простор, за владите на земјите во развој да бидат способни да инвестираат во најсиромашните и најранливите. како и во остварувањето на целите за одржлив развој.

Според него, ова треба да биде првиот чекор кон длабоки реформи на нашиот неправеден глобален финансиски систем, кој ги прави богатите побогати, а сиромашните посиромашни.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Русија ја предупреди Америка за целосен прекин на односите

 

Градот и натаму се држи, тврди градоначалникот на Мариупол

Loading...

 

„Социјалната заштита, вклучително и материјалните придобивки, ќе биде од суштинско значење за поддршка на семејствата кои се наоѓаат во очајна ситуација за време на оваа криза“, рече Гутереш, додавајќи дека многу земји во развој оптоварени со висок надворешен долг немаат ликвидност да ги воспостават.

„Единственото трајно решение за војната во Украина и нејзиниот напад врз најсиромашните и најзагрозените во светот е мирот.

Додека Обединетите нации работат на поддршка на невините жртви на оваа војна – во Украина и во странство – ја повикуваме глобалната заедница да заземе обединет став и да го поддржи нашиот повик за мир. Оваа војна мора да заврши и тоа веднаш“, предупреди Гутереш.